Рецепти : Food news14 ФЕВРУАРИ 2019

3 храни, които не осъзнавате, че приготвяте по грешен начин

Става дума за доматите, картофите и броколите

Идеята на “грешното готвене” не засяга толкова уменията ви на готвене, колкото това, че при неправилното приготвяне на някои храни, повечето им полезни вещества се губят повреме на термичната обработка или в други случаи.

Нека започнем с доматите. Вероятно ги измивате, нарязвате и добавяте към свежата салата. Е, оказва се, че това не е правилно – според едно проучване, проведено от Харвардския университет, ликопенът, съдържащ се в доматите, се усвоява най-лесно от организма в съчетание с мазнина и топлина.

Следователно, за да вземете максималното от този мощен антиоксидант, е добре леко да запечете доматите, преди да ги добавите към салатата или направо да ги коснумирате отделно от нея.

6 мита за готвенето, в които да спрете да вярвате

Преминаваме към броколите – които най-вероятно приготвяте във вряща вода. Отново грешка – започнете да ги задушавате, защото само така в тях се запазва ценният витамин C, отговорен за забавянето на стареенето и здравата имунна система.

Завършваме с картофите и по-специално лилавите картофи. Именно те помага да се намали високото кръвно, но не и ако им махнете обелката. Точно там се съдържат всички важни фибри, като това правило важи и за обикновените картофи, които отговарят за доброто кръвообращение. Съветваме ви да си взимате млади картофи, чиито обелки да измивате добре, а после да запечете на фурна с малко хималайска сол, зехтин и стрък розмарин.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Food news16 ЯНУАРИ 2019

6 мита за готвенето, в които да спрете да вярвате

И не, водата не завира по-бързо като добавите сол

Food news13 ДЕКЕМВРИ 2018

Кулинарни съвети от Джейми Оливър

За идеално сготвени месо, риба и паста

Food news18 МАРТ 2018

Потопете се в света на отбраните питиета на тазгодишния уиски фест

Цяла зала ще бъде отделена за дегустация на вина от цял свят