Рецепти : Food news16 ЯНУАРИ 2019

6 мита за готвенето, в които да спрете да вярвате

И не, водата не завира по-бързо като добавите сол

Готвенето, като всеки друг “занаят”, има своите тайни и хитри трикове.

Има обаче и много правила, които сляпо следваме, без да знаем защо. Някои пък прилагаме с надеждата, че имат успех, докато всъщност се оказват митове, които е време да развенчаем.

Мит 1: Алкохолът винаги и изцяло се изпарява, когато готвим с него.

Независимо дали добавяте малко концентриран алкохол към ястието или някой по-лек като бира към пилето, той никога не се изпарява напълно. Според едно проучване на USDA , дори след 2 часа готвене, около 5-10% от алкохола се запазват в храната.

Митове и факти за меда и акнето

Мит №2: Пресните зеленчуци са по-добри от замразените.

И вие ли сте от хората, които са чували или вярват, че свежите зеленчуци запазват ценните си качества в сравнение със замразените? Е, време е да спрете да вярвате в това. Оказва се, че не в момента на замразяване, а на разрязване, зеленчуците губят витамините си.

Мит №3: Подсолената вода завира по-бързо.

Този трик, ако не сте го изпробвали, то със сигурност сте го чували. Оказва се, че щипка/лъжичка сол, добавена към водата, повишава температурата й само с 1 градус по Целзий, което следователно не се отразява на бързината на завиране.

Кулинарни съвети от Джейми Оливър

Мит №4: Добре опечената пържола е по-безопасна.

Ако избягвате да консумирате суровата и полусуровата пържола от съображения за безопасност, може да спрете. Проучване на университета в Нотингам доказва, че бактерията, която може да ви навреди, се намира на повърхността на пържолата и умира веднага след като я запечете, дори и малко.

Мит №5: Микровълновата печка унищожава полезните съставки

Независимо къде готвите храната си – на грил, в печка, на тиган или в микровълнова – част от полезните свойства винаги се губят. При микровълновата обаче, се използва много по-малко топлина и то за много по-кратко време, което всъщност означава, че там се губят най-малко от ползите на храната ви.

Митовете във фитнеса, на които да не вярваме

Мит №6: Пилето трябва да се мие преди да се готви.

Ако по пилето се намират някакви бактерии, с миенето, вие само ще ги разнесете по цялата повърхност на месото. В допълнение към това, повечето пилета са добре обработени и готови да влязат във фурната, така че не се колебайте и директно ги гответе.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София
Food news10 ЯНУАРИ 2023

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.