Изискано преживяване по непретенциозен начин – така екипът на новото италианско заведение в София описва начина, по който иска да се чувстват почитателите на пицата в Paradiso Pizza & Friends.
Основател е италианецът Алберто Морело, чиято пицария Gigi Pipa е в класацията топ 50 най-добри места за пица в Италия за 2022 г. Той е и автор на всички рецепти, а доказателство за неуспоримия му талант е отличието, което получава три години подред – Tre Spicchi Gambero Rosso, или най-високото отличие в света на италианската пица.
Роден в Есте, Италия и израснал в семейство на ресторантьори, Морело изучава l’arte bianca, изкуството на брашното, в Università della Pizza di Molino Quaglia. През 2009 г. отваря първия си ресторант в родния си град, а няколко години по-късно е обявен за най-добър изгряващ пица-майстор на Италия. Тайната на авторските му пици е в тестото с квас, дългата ферментация и сезонните продукти, които в Италия той отглежда в собствена градина в близост до неговия ресторант Gigi Pipa.
Партньори на Алберто Морело в първото му ресторантьорско начинание извън Италия са още двама братя италианци и една българка. Сибил Начева и Себастиен Дурели живеят в Париж, но това лято идват в София и решават да останат.
“Хареса ми динамиката и настроението на младите хора в града, животът по заведенията. Но откъм класическа италианска пица, майсторски направена с автентични съставки имаше какво да се желае,” разказва Себастиен.
Брат му е близък приятел на шеф Алберто Морело и двамата винаги са искали да имат свое общо заведение. С решението на Сибил и Себастиен да заменят Париж със София идва и идеята за Paradiso Pizza & Friends.
Морело е в основата на цялото меню и подбора на съставките във всички рецепти, а неговата дясна ръка в Италия и sous chef на Gigi Pipa е тук на място, за да обучава българския персонал на италианското заведение.
Paradiso Pizza & Friends: Италианска любовна история в сърцето на София
Освен класическа, сезонна и дегустационна пица в менюто има още три вида конус пица като предястие, паста, авторски десерти (включително “сладка пица”) и италиански вина и коктейли.
Локацията е мечтата на всеки ресторантьор – възможно най-централното място в София, до пилоните на НДК.
Интериорът е по концепция на Себастиен, който е реализирал луксозни ресторанти в Милано. Изпълнението е дело на познатите от много други любими заведения в столицата студио FUNKT.
“Претендираме за най-добър вкус, но като атмосфера търсехме свежест, поетичност и добро настроение. Все пак “пица” в цял свят е синоним на забавното, приятното и удоволствието,” разказва Сибил Начева.
“Пиците на Алберто са невероятно красиви и искахме и чиниите, в които се поднасят да са част от неговата естетика. Затова може би най-големият акцент в нашия интериор освен цветовата гама са керамичните подноси и купи на pottery & poetry, които подчертават качествата и вида на вкусната храна,” допълва българската връзка в новото италианско място в София.
Към вкуса и естетиката на Paradiso Pizza & Friends трябва да добавим и още нещо, което ги отличава от останалите заведения за пица, а именно разнообразните предложения без месо.
За разлика от повечето менюта, в които вегетарианските опции са винаги по-малко, тук изборът от безмесни пица и паста прави изключително добро впечатление.
Paradiso Pizza & Friends е на бул.Витоша 102 и работи всеки ден от 11 до 23 часа, телефон за резервации +359 87 8302964