Рецепти : Food news10 ЯНУАРИ 2023

Пица-майстор в топ 50 на Италия отваря своя пицария в София

Paradiso Pizza & Friends има амбицията да бъде най-добрата пицария в Източна Европа и е готова да го докаже.

Изискано преживяване по непретенциозен начин – така екипът на новото италианско заведение в София описва начина, по който иска да се чувстват почитателите на пицата в Paradiso Pizza & Friends.

Основател е италианецът Алберто Морело, чиято пицария Gigi Pipa е в класацията топ 50 най-добри места за пица в Италия за 2022 г. Той е и автор на всички рецепти, а доказателство за неуспоримия му талант е отличието, което получава три години подред – Tre Spicchi Gambero Rosso, или най-високото отличие в света на италианската пица.

Авторът на всички рецепти и главен виновник за появата на тази автентична пицария в центъра на София се казва Алберто Морело, който три години подред получава Tre Spicchi Gambero Rosso, или най-високото отличие в света на италианската пица. 

Роден в Есте, Италия и израснал в семейство на ресторантьори, Морело изучава l’arte bianca, изкуството на брашното, в Università della Pizza di Molino Quaglia. През 2009 г. отваря първия си ресторант в родния си град, а няколко години по-късно е обявен за най-добър изгряващ пица-майстор на Италия. Тайната на авторските му пици е в тестото с квас, дългата ферментация и сезонните продукти, които в Италия той отглежда в собствена градина в близост до неговия ресторант Gigi Pipa.

Paradiso Pizza & Friends

Партньори на Алберто Морело в първото му ресторантьорско начинание извън Италия са още двама братя италианци и една българка. Сибил Начева и Себастиен Дурели живеят в Париж, но това лято идват в София и решават да останат.

“Хареса ми динамиката и настроението на младите хора в града, животът по заведенията. Но откъм класическа италианска пица, майсторски направена с автентични съставки имаше какво да се желае,” разказва Себастиен.

Paradiso Pizza & Friends

Брат му е близък приятел на шеф Алберто Морело и двамата винаги са искали да имат свое общо заведение. С решението на Сибил и Себастиен да заменят Париж със София идва и идеята за Paradiso Pizza & Friends.

Морело е в основата на цялото меню и подбора на съставките във всички рецепти, а неговата дясна ръка в Италия и sous chef на Gigi Pipa е тук на място, за да обучава българския персонал на италианското заведение.

Морело е в основата на цялото меню и подбора на съставките във всички рецепти, а неговата дясна ръка в Италия и sous chef на Gigi Pipa е тук на място, за да обучава българския персонал на италианското заведение. 

Paradiso Pizza & Friends: Италианска любовна история в сърцето на София

Освен класическа, сезонна и дегустационна пица в менюто има още три вида конус пица като предястие, паста, авторски десерти (включително “сладка пица”) и италиански вина и коктейли.

Paradiso Pizza & Friends: Италианска любовна история в сърцето на София

Локацията е мечтата на всеки ресторантьор – възможно най-централното място в София, до пилоните на НДК.

Интериорът е по концепция на Себастиен, който е реализирал луксозни ресторанти в Милано. Изпълнението е дело на познатите от много други любими заведения в столицата студио FUNKT.

Paradiso Pizza & Friends

“Претендираме за най-добър вкус, но като атмосфера търсехме свежест, поетичност и добро настроение. Все пак “пица” в цял свят е синоним на забавното, приятното и удоволствието,” разказва Сибил Начева.

“Пиците на Алберто са невероятно красиви и искахме и чиниите, в които се поднасят да са част от неговата естетика. Затова може би най-големият акцент в нашия интериор освен цветовата гама са керамичните подноси и купи на pottery & poetry, които подчертават качествата и вида на вкусната храна,” допълва българската връзка в новото италианско място в София.

“Пиците на Алберто са невероятно красиви и искахме и чиниите, в които се поднасят да са част от неговата естетика. Затова може би най-големият акцент в нашия интериор освен цветовата гама са керамичните подноси и купи на pottery & poetry, които подчертават качествата и вида на вкусната храна,” допълва българската връзка в новото италианско място в София.

Към вкуса и естетиката на Paradiso Pizza & Friends трябва да добавим и още нещо, което ги отличава от останалите заведения за пица, а именно разнообразните предложения без месо.

За разлика от повечето менюта, в които вегетарианските опции са винаги по-малко, тук изборът от безмесни пица и паста прави изключително добро впечатление.

Paradiso Pizza & Friends е на бул.Витоша 102 и работи всеки ден от 11 до 23 часа, телефон за резервации +359 87 8302964

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА FOOD NEWS

Овесените бисквитки на крал Чарлз III
Food news11 НОЕМВРИ 2022

Овесените бисквитки на крал Чарлз III

Вкусни ли са и защо си струва да ги опитаме възможно най-скоро?

Как да спестим от семейния бюджет за храна?
Food news26 ОКТОМВРИ 2022

Как да спестим от семейния бюджет за храна?

Според статистиката българските домакинства харчат минимум една трета от месечния си бюджет за храна.

Лесни и полезни летни храни
Food news12 АВГУСТ 2022

Лесни и полезни летни храни

Много летни храни съдържат важни хранителни вещества за регулиране на настроението, борбата с депресията и насърчаването на съня.

Смокини за отслабване
Food news12 АВГУСТ 2022

Смокини за отслабване

Сещате ли се за вашето село, където прекрасната сянка на смокинята ви разхлаждаше по обяд?