Здраве & Фитнес : Здраве05 ДЕКЕМВРИ 2019

Пет от най-полезните и пет от най-вредните видове риба

Кои видове риба да подберем за празничната вечеря и кои да държим далеч от кухнята си?

Въпреки че всички диетолози съветват да хапваме два пъти седмично рибни продукти, има голямо значение точно какъв вид ще изберем.

Красива коса, нокти и кожа, здраве и бърз метаболизъм – всичко това ни обещава редовното хапване на риба. Особено за жените е изключително важно да си набавяме добро качество морски продукти, които са богати на минерали и омега-3 мастни киселини.

Но забележете, казахме “добро качество”. Не всяка риба е полезна, особено в големи количества. Самият начин на отглеждане на рибите е от голямо значение.

Ето кои са най-полезните риби:

Дива сьомга 

Неслучайно дивата сьомга намери място в диетата на почти всички любители на здравословното хранене. Когато този вид риба се набавя от дълбините на Атлантическия океан, е много полезна за стомашния тракт и за превенция от сърдечни заболявания, ускорява метаболизма и зарежда тялото ни с мастни киселини.

Риба треска

Вкусната бяла риба е много богата не само на омега-3, но и на рядко срещания витамин B12, както и на фосфор и ниацин. Треската е много богата и на протеини, така че е перфектна за хората, които водят активен начин на живот.

Скумрия

За щастие една от най-често срещаните риби в българската кухня се нарежда сред най-полезните. Макар че е значително по-мазна риба, в умерени количества тя доставя на тялото завидно количество омега-3 и омега-6.

Диетата, която се бори с възпаленията в тялото

Дъгова пъстърва

За разлика от останалите риби, дъговата пъстърва е най-полезна, когато е отгледана във ферма. Това я прави и рибата с най-малко негативно влияние върху околната среда. Същевременно е много вкусна, богата на протеини и полезни мазнини.

Риба тон

Заради голямото количество омега-3 и протеини, рибата тон също е ценен продукт на трапезата ни. Важно е, обаче, да не прекаляваме с нея и да търсим качествен произход.

Пет от най-полезните и пет от най-вредните видове риба

А кои са най-вредните:

Фермерска сьомга

Както казахме, начинът на отглеждане е важен. Фермерската сьомга има твърде голямо количество живак, който вреди на тялото ни.

Царска скумрия

Този вид, особено когато се набавя от Атлантическия океан, е също много замърсен с живак. Затова и е напълно забранен за деца и бременни жени.

Синята риба тон

Макар че e считана за деликатес в Япония, не е препоръчително да хапваме от нея повече от веднъж на месец, заради високите й нива на живак.

Пийте витамините си сутрин с мляко за максимален ефект

Акула

Още една риба, която е смятана за деликатес, но истината е, че е изключително вредна. Понеже акулата е хищник, тя е много богата на карбамид, който, ако се натрупа в организма ни, може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Риба меч

Макар и рибата меч да е богата на селен, цинк и витамини в нея също може да се намери твърде голямо количество живак, който я прави по-скоро вредна за нас.

Съвети от диетолозите за празничен сезон без трупане на килограми

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.