Архетиповата диета разделя жените на четири типа

Според този експерт диетата трябва да е съобразена с характера ни

Дана Джеймс, терапевт и диетолог, разделя жените на четири типа на базата на характера им и според тях оформя “архетиповата диета”.

Тя е специалист, който решава да обедини когнитивната теория с диетите, така че да намери най-оптималния вариант за хранене на всяка жена. Теорията си тя развива в книга – “Архетиповата диета”.

В нея тя описва как фактори като нашия характер, стремежите ни, начинът по-който гледаме на себе си, влияят на хранителните ни навици. Според нея тези черти са обвързани с хормони, които преобладават в различните типове.

За четирите типа, които Дана откроява, тя избира и най-подходящите стилове на хранене:

“Супер Жената” – тези жени са ориентирани към успеха и очакват най-доброто от себе си и от хората около тях. Затова и често може да пропускат хранения, твърде заети с нещо друго.

Архетиповата диета разделя жените на четири типа

Хормонът, който преобладава при тях, е кортизолът. Той води до задържане на мазнини в коремната област и предизвиква чувство за умора и притеснение. За този архетип, Джеймс предлага средиземноморската диета – с малко въглехидрати и без глутен и лактоза. Добър вариант за тези хора са горчивите зеленчуци и пресните билки, които ще подсилят функцията на тироидната жлеза.

Диетата “фактор Ф” ще ни вкара във форма за лятото

“Грижовната” – Тази жена е мила, загрижена за всички и предана на хората около себе си. В опита си да помогне на близките си тя често се пренатоварва психически и търси лесни начини да се справи с проблемите. Така и най-често се обръща към храната за комфорт. Това се отразява на цялото й тяло, защото тя равномерно разпределя ненужните килограми върху себе си.

При нея инсулинът и естрогенът са завишени и затова е най-добре да се обърне към Палео диетата – с по-малко червени меса и ядки. Освен това за този тип жени е важно да се научат да се фокусират върху себе си повече, от колкото върху другите.

Архетиповата диета разделя жените на четири типа

“Фаталната жена” – тази жена е чувствена, игрива и страстна. Знае, че е неустоима и не се притеснява да го използва в своя полза. За да задържи красивия си външен вид, тя често поддържа диети и се грижи за тялото си. Затова и изглежда, по какъвто начин пожелае. Често обаче сред този тип може да се стигне до крайности в диетата. Затова тя трябва да научи, че въглехидратите не са нейн враг и няма нищо лошо да се отпусне от време на време.

Какво да правим, ако сме нарушили диетата през уикенда

“Ефирната” – женствена, красива и омагьосваща, ефирната жена е мечта на много мъже. Тя е креативна, силна и вярва на своята интуиция. Често обаче сред този тип има много страдащи от алергии и непоносимост към дадени храни.

Тези дами често са в добра физическа форма и затова според Дана е най-добре да следят макросите си и да третират ниските нива на естроген. 

Опасните плодове и зеленчуци за диетата

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Диетата на Бионсе с гарантиран успех
Диети12 ЮЛИ 2022

Диетата на Бионсе с гарантиран успех

След раждането на близнаците, Queen Bey се подлага на стриктна диета, за да се върне отново на сцената.

Какво да консумираме вместо паста и хляб?
Диети12 ЮЛИ 2022

Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Ето какво да ядем вместо паста и тесто, за да избегнем хранителен дефицит и да следваме балансирано и здравословно хранене.

Диетата за бързо отслабване, която измести средиземноморската
Диети27 МАРТ 2022

Храните, които помагат на сърцето ни

Похапвайте тези храни, за да се радвате на здраво сърце.