Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Работата на родителя е единствената, от която никога не може да си вземем отпуск

По време на пандемията психолозите наблюдават увеличение на случаите на стрес, причинен от домашните задължения на родителите.

Миналата година Световната здравна организация официално призна психическото и емоционално прегаряне за състояние, налагащо лечение. От тогава терминът “бърнаут” се превърна във важна тема в сферите на психологията.

По време на карантина, най-важно за децата е спокойствието на родителите

До този момент това състояние се свързваше главно с кариерните ни стремежи – най-често адресирано бе онова изтощение, което се предизвиква от твърде много стрес на работното място. Сега, отчасти заради пандемията, се обърна внимание и на друг съвсем реален проблем, пред който се изправят родителите.

Родителският бърнаунт е също толкова реален и дори може би по-опасен за психичното ни здраве, защото е пренебрегван.

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Психоложката Робин Кословитц обръща внимание на проблема, след като се запознава със случая на една майка, на име Ана, която признава, че се чувства стресирана у дома, а когато е на работа, далеч от децата си, симптомите й на тревожност изчезват.

За признанието си Ана би била наречена лоша майка от повечето хора, а много психолози биха категоризирали нейния проблем като депресия.

Когато детето изпитва търпението ти…

Но депресията е различно понятие – тя засяга всички аспекти от живота ни. А при психическото и емоционалното прегаряне, от което страда всъщност Ана, само източникът на стрес причинява тежките симптоми.

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Робин споделя, че родителският бърнаут обикновено се причинява, когато майката или бащата нямат достатъчно контрол над други аспекти от живота си и фокусът им е единствено върху децата.

Тогава те започват да спират да оценяват красивите малки моменти, които преживяват със семейството си, защото вниманието им е насочено единствено в посока как да се справят със сегашната ситуация.

Как да отгледаме щастливи деца

Този проблем често е комбиниран със спънки във връзката между родителите или други източници на стрес.

Това, което прави родителският бърнаут по-страшен, е фактът, че един родител рядко ще си признае, че се чувства стресиран заради децата си от срам или страх от укорите на хората. Затова и в такива ситуации често страдащият избира да не говори по темата и да не потърси помощ, което задълбочава проблема.

Седемте най-важни неща за едно дете

В такива моменти трябва да открием начин да въведем баланс в живота си – да отидем на почивка, дори и да е с децата, да сменим ежедневната си рутина, да запълваме деня си и със занимания, които са само за нас. И най-важното – да не се страхуваме да поискаме помощ.

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Отглеждате детето си сама? Запомнете тези 7 важни съвета
Семейство28 СЕПТЕМВРИ 2021

Отглеждате детето си сама? Запомнете тези 7 важни съвета

Най-важният урок - погрижете се първо за себе си, защото щастливата майка възпитава щастливи деца

Храните, които са забранени през лятото
Семейство30 АПРИЛ 2021

Семейните вечери помагат както за развитието на децата, така и за щастието на възрастните

Проучванията доказват, че хората, които се хранят с близките си често, живеят по-дълго

Празнично щастие в домовете на звездите
Семейство05 АПРИЛ 2021

Празнично щастие в домовете на звездите

Надникваме в семейната идилия на Виктория и Дейвид Бекъм, Ева Лонгория и Хосе Бастон, Джиджи Хадид и Зейн и още звездни двойки