Когато детето изпитва търпението ти…

Как да се справите с тръшканията на децата и желанието им да провокират търпението ви?

Темата за възпитанието и отношенията родители-деца е стара колкото света. Теории се появяват и изчезват, а други се задържат за дълго, проверени от времето.

Различните поколения са в различна степен строги към децата си, а истината както обикновено е някъде по средата. Как да се справите с тръшканията на децата и желанието им да провокират търпението ви?

Ето какво споделя от личен опит авторката от “Ню Йорк Таймс” Кей Джей ДелАнтония.

Един зимен слънчев ден, тя и нейната приятелка Лаура с двете й деца отишли да вземат Сам – петгодишния син на Кей Джей от детската градина. Планът за този прекрасен ден бил да отидат на ледената пързалка и да се позабавляват, наслаждавайки се на слънцето. Но Сам тичал напред-назад и отказвал да си обуе ботушите. Кей го помолила няколко пъти да не ги бави и да се обуе, но той не й обръщал никакво внимание. Безуспешните молби продължили десетина минути, при което Джей за пореден път се почувствала безсилна. Тогава приятелката й Лаура твърдо заявила: “Тогава няма да ходим на пързалката днес. Прибираме се у дома.”

Настъпила тишина и Сам осъзнал, че Лаура не се шегува и не блъфира. Обул се веднага и започнал да плаче, но Лаура била непреклонна. Прекарали следобеда всички заедно в дома на Кей. Децата се сърдели, но урокът бил ценен.

Кей споделя, че следващият път, когато имало подобна ситуация, тя последвала примера на Лаура и Сам разбрал, че действията и изборите , които прави имат определени последствия.

За Кей това бил най-добрият съвет, който някога била получавала. Вече внимавала повече какви обещания дава и какви последствия определя за поведението на Сам. Както тя казва, за да имат думите ефект, се налага понякога да пожертваш един хубав следобед в името на по-добрите отношения с детето, за да започне да става по-отговорно към изборите, които прави.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство03 ОКТОМВРИ 2019

Защо е важно да четем на детето от книга, а не от таблет

Четенето на книга формира по-пълноценна връзка между детето и родителя, доказаха психолози

Семейство23 СЕПТЕМВРИ 2019

Семейните ритуали, които означават много за вашето дете

Когато в семейството има такива малки, сплотяващи ритуали, те влияят на човек през целия му останал живот!

Семейство10 СЕПТЕМВРИ 2019

Седемте най-важни неща за едно дете

Тези седем преживявания в детството определят това доколко ще бъдем щастливи като възрастни

Семейство05 СЕПТЕМВРИ 2019

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

За да се чувства вашето малко човече обичано и мотивирано!