Когато детето изпитва търпението ти…

Как да се справите с тръшканията на децата и желанието им да провокират търпението ви?

Когато детето изпитва търпението ти...

Темата за възпитанието и отношенията родители-деца е стара колкото света. Теории се появяват и изчезват, а други се задържат за дълго, проверени от времето.

Различните поколения са в различна степен строги към децата си, а истината както обикновено е някъде по средата. Как да се справите с тръшканията на децата и желанието им да провокират търпението ви?

Ето какво споделя от личен опит авторката от “Ню Йорк Таймс” Кей Джей ДелАнтония.

Един зимен слънчев ден, тя и нейната приятелка Лаура с двете й деца отишли да вземат Сам – петгодишния син на Кей Джей от детската градина. Планът за този прекрасен ден бил да отидат на ледената пързалка и да се позабавляват, наслаждавайки се на слънцето. Но Сам тичал напред-назад и отказвал да си обуе ботушите. Кей го помолила няколко пъти да не ги бави и да се обуе, но той не й обръщал никакво внимание. Безуспешните молби продължили десетина минути, при което Джей за пореден път се почувствала безсилна. Тогава приятелката й Лаура твърдо заявила: “Тогава няма да ходим на пързалката днес. Прибираме се у дома.”

Настъпила тишина и Сам осъзнал, че Лаура не се шегува и не блъфира. Обул се веднага и започнал да плаче, но Лаура била непреклонна. Прекарали следобеда всички заедно в дома на Кей. Децата се сърдели, но урокът бил ценен.

Кей споделя, че следващият път, когато имало подобна ситуация, тя последвала примера на Лаура и Сам разбрал, че действията и изборите , които прави имат определени последствия.

За Кей това бил най-добрият съвет, който някога била получавала. Вече внимавала повече какви обещания дава и какви последствия определя за поведението на Сам. Както тя казва, за да имат думите ефект, се налага понякога да пожертваш един хубав следобед в името на по-добрите отношения с детето, за да започне да става по-отговорно към изборите, които прави.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Витамините, от които децата ни се нуждаят
Семейство05 СЕПТЕМВРИ 2020

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки
Семейство26 АВГУСТ 2020

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки

Актрисата споделя повече за живота си с Крис Хемсуърт

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут
Семейство30 ЮЛИ 2020

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Работата на родителя е единствената, от която никога не може да си вземем отпуск

Уроци за живота от трима столетници
Семейство10 ЮНИ 2020

Уроци за живота от трима столетници

"Щастието е най-доброто лекарство за всяка болест, защото, когато си щастлив, всичко е в перфектна хармония."