Когато детето изпитва търпението ти…

Как да се справите с тръшканията на децата и желанието им да провокират търпението ви?

Темата за възпитанието и отношенията родители-деца е стара колкото света. Теории се появяват и изчезват, а други се задържат за дълго, проверени от времето.

Различните поколения са в различна степен строги към децата си, а истината както обикновено е някъде по средата. Как да се справите с тръшканията на децата и желанието им да провокират търпението ви?

Ето какво споделя от личен опит авторката от “Ню Йорк Таймс” Кей Джей ДелАнтония.

Един зимен слънчев ден, тя и нейната приятелка Лаура с двете й деца отишли да вземат Сам – петгодишния син на Кей Джей от детската градина. Планът за този прекрасен ден бил да отидат на ледената пързалка и да се позабавляват, наслаждавайки се на слънцето. Но Сам тичал напред-назад и отказвал да си обуе ботушите. Кей го помолила няколко пъти да не ги бави и да се обуе, но той не й обръщал никакво внимание. Безуспешните молби продължили десетина минути, при което Джей за пореден път се почувствала безсилна. Тогава приятелката й Лаура твърдо заявила: “Тогава няма да ходим на пързалката днес. Прибираме се у дома.”

Настъпила тишина и Сам осъзнал, че Лаура не се шегува и не блъфира. Обул се веднага и започнал да плаче, но Лаура била непреклонна. Прекарали следобеда всички заедно в дома на Кей. Децата се сърдели, но урокът бил ценен.

Кей споделя, че следващият път, когато имало подобна ситуация, тя последвала примера на Лаура и Сам разбрал, че действията и изборите , които прави имат определени последствия.

За Кей това бил най-добрият съвет, който някога била получавала. Вече внимавала повече какви обещания дава и какви последствия определя за поведението на Сам. Както тя казва, за да имат думите ефект, се налага понякога да пожертваш един хубав следобед в името на по-добрите отношения с детето, за да започне да става по-отговорно към изборите, които прави.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство02 ЮНИ 2019

Бебе се роди с омбре по рождение

Снимките на детето станаха сензация в интернет

Семейство30 МАЙ 2019

Най-малкото бебе в света се пребори за живота си

Сейби, родена преждевременно с тегло от едва 254 грама, оцеля като по чудо и вече е изписана, за да се прибере у дома

Семейство15 МАЙ 2019

10 красиви цитата за семейството

15 май е Денят на семейството, затова събрахме за вас 10 цитата, които ни напомниха за чувството на семейния уют

Семейство13 АПРИЛ 2019

Нещата, които бременните мразят да чуват

"Поспи си сега, че после ще забравиш какво е спане" и още реплики от категорията остра липса на такт