Психология : Better me24 АПРИЛ 2021

Допаминов детокс: Как да препрограмираме съзнанието си, за да бъдем по-щастливи

Сложете света на пауза за малко, за да го оцените истински

В ерата на постоянното стимулиране от телевизията, социалните медии и всички други разсейвания, дайте почивка на емоциите и съзнанието си.

Събуждаме се, проверяваме социалните мрежи, по време на работата приятел ни изпраща някоя смешка, в обедната почивка разглеждаме новото в Instagram, прибираме се вкъщи и гледаме Нетфликс, през уикенда ще си пуснем филм и ще наваксаме с новостите за кой е направил този и онази. Преди да се усетим, всяка секунда от ежедневието си прекарваме с екран пред лицето, криещ хиляди развлечения, а ние ги приемаме за даденост и откриваме себе си по-нещастни от всякога.

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Откакто смартфоните и лаптопите навлязоха в живота на всеки ни, психолозите предупреждават за негативното им влияние. Според последните статистики днес 210 милиона души се борят с пристрастяването към интернет и социалните медии и това води до множество негативни промени в много области на мозъка. Тийнейджърите и младите хора, които прекарват 5 часа на ден на телефоните си в игри или в чата, са два пъти по-застрашени да развият симптоми на депресия.

Допаминов детокс: Как да препрограмираме съзнанието си, за да бъдем по-щастливи

Проблемът се корени в това, че мозъкът ни свиква да бъде непрестанно стимулиран, дотолкова, че вече не оценяваме истински емоциите си, а когато нямаме какво да ни забавлява, тоест за малко сме се отделили от телефона си, чувстваме силно липсата.

30 лесни начина да станем по-продуктивни

Науката обяснява феномена на хормонално ниво – честото освобождаване на допамин чрез приятни дейности претоварва допаминовите рецептори в мозъка, което води до намаляване на броя на неговите рецептори. Или иначе казано, това ви прави постепенно по-малко чувствителни към допамина. И така, имате нужда от все повече вълнение (повече публикации, повече забавни видеоклипове, повече харесвания под последния пост), за да почувствате същото удоволствие.

За да се справим с този проблем, психолозите ни съветват да изпробваме нова простичка тактика – допаминов детокс. 

Въпреки че няма официална дефиниция, този процес включва избягването на дейности, които разсейват съзнанието ни – например ровенето във Facebook и Instagram, гледането на Netflix, но също така и експертите съветват временно да ограничим обикновените дейности от ежедневието, които предизвикват голямо въодушевление като вкусните храни, силната музика и дори секса.

Допаминов детокс: Как да препрограмираме съзнанието си, за да бъдем по-щастливи

В случая работи принципа “трябва да загубиш нещо, за да го оцениш истински” – като избягвате тези стимули за известно време, можете да увеличите броя на допаминовите рецептори в мозъка си и следователно да намерите удоволствие в ежедневието си по-лесно отново.

Невероятната сила на тишината да лекува

Разбира се, човек не може да се лиши от всички удоволствия за дълго, затова и психолозите предупреждават, че не е нужно да правим допаминовия детокс продължително време, за да ни подейства положително. Според доктор Камерън Сепа, психолог и асистент по клинична психология в Медицинското училище на UCSF, най-добре е да си отделяме по един час от деня без никакви разсейвания – тогава можем да излезем на разходка, да медитираме или да просто да се насладим на тишината. Други хора откриват, че един ден от уикенда им е достатъчен, за да изключат напълно и да се подготвят за следващата седмица. Който и вариант да изберете, позволете си за малко да избягате от света, за да оцените всичките му красоти по-добре после.

Най-подходящият детокс според зодията

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна