Living : Лица16 ЮЛИ 2019

Приятели са тези, които те виждат, че плачеш и те питат: “Кого да убия?”

Научено от Пабло Ескобар

Най-известният наркобарон в историята Пабло Ескобар контролира 80% от трафика на кокаин към Щатите на върха на кариерата си. А годишната му печалба възлиза на почти 22 милиарда долара годишно.

Ескобар (1949 – 1993) е роден в Колумбия в скромното семейство на фермер и учителка. Амбициите на Пабло обаче са много по-големи. Още докато е тийнейджър, започва да краде – надгробни плочи, коли. По-късно отвлича кмета на град Меделин, за да поиска откуп. След като успява да убие местния наркобарон, заема мястото му и не след дълго вече успява да изнася за Щатите между 70 и 80 тона кокаин всеки месец.

Мъдри мисли от най-големите злодеи в историята

Превръща се в един от най-богатите хора в света. Парите му са толкова много, че е невъзможно да депозира всичко в банки, затова държи пачките си вкъщи, между тухлите в стените, а картелът харчи по 2500 долара всеки месец за ластици, с които да връзват банкнотите.

Освен мафиот, Пабло Ескобар е и благодетел. В Колумбия много хора и до днес се прекланят пред образа на този своеобразен Робин Худ, който дарява милиони долари за построяването на къщи за бедните, паркове, болници, училища, стадиони. 

– Родих се в семейство на слуги. Израснах, заобиколен от нещастници. Между нещата, които научих от тях, най-важното бе, че ако разсъждаваш като бедняк, ще живееш като такъв.

– Какво значи да мислиш като бедняк? Да се страхуваш – защото всичко, което е опасно, се превръща в мангизи. Най-важните битки в живота се водят в главите ни.

Фрида Кало, една цяла вселена от болка и любов

– Много пъти съм казвал, че съм обикновен човек, който се занимава с износ на растения. В един свят, пълен с лицемери, честните сме лошите.

– Технически погледнато, кокаинът е растение, нали? През 80-те контролирах 80 процента от световната продукция и 75 процента от всичко, което гринговците пъхаха в носа си. Можех да се задоволя с това, но аз също обичам кълката на кокошката.

– На моята маса се хранеха само тези, които гладуваха с мен. Приятели са тези, които те виждат, че плачеш и те питат: “Кого да убия?”.

– Посветих дори уикендите си на колумбийския народ, бях обществен доброволец. Времето ни е приятел; всеки може сам да реши как да го пропилее.

– На фона на политиците ни е почти привилегия да си бандит.

– В моя защита мога само да кажа, че нещата не винаги се получаваха, както исках. Но в крайна сметка животът ти е сбор от постъпките, а не от намеренията.

Още от цитатите на Пабло Ескобар прочетете на esquire.bg

Мрачните тайни на Екатерина Велика

Тъжната истина за принцеса Даяна и свирепата следродилна депресия

Щяхте ли да оцелеете на мястото на Арета Франклин?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

10 години без Уитни Хюстън
Лица11 ФЕВРУАРИ 2022

10 години без Уитни Хюстън

Припомняме си за живота на неповторимата певица

Номинираха Стоянка Мутафова за "Гинес"
Лица02 ФЕВРУАРИ 2022

Цитатите, с които ще запомним Стоянка Мутафова

Днес се навършват 100 години от рождението й

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги
Лица01 ФЕВРУАРИ 2022

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги

Актьорът почина на едва 37 години

Принцеса Даяна никога не излизала без парфюм
Лица31 ЯНУАРИ 2022

Принцеса Даяна миела чиниите в двореца

Какво е било да работиш в кухнята на принцеса Даяна?