Living : Ретро20 ЮНИ 2019

Тъжната истина за принцеса Даяна и свирепата следродилна депресия

Лейди Ди е получила лечение, но не и подкрепата на близките си

Днес депресията и в частност изживяването на следродилна депресия са проблем, за който, за щастие, се говори все по-открито.

За лош късмет на принцеса Даяна, по нейно време диагнозата следродилна депресия не е била публично дискутирана. Не е имало известни личности, които да излязат публично и да споделят за собствената си битка с това сериозно състояние, което застрашава не само младата майка, но и семейството й и връзката й с всички нейни близки. Така Лейди Ди е оставена да страда, затваряйки се в себе си, като на всичкото отгоре е и осъждана за начина, по който се чувства.

След години, принцеса Даяна говори открито както в официалната си автобиография, така и в интервюта за това, че и след двете раждания е изпитала свирепа следродилна депресия.

В нейния случай обаче, не е имало кой да й окаже достатъчна подкрепа.

“Събуждах се сутрин и не исках да ставам от леглото. Чувствах се много, много, много зле”, казва принцеса Даяна в интервю за BBC през 1995 г.. “Следродилната депресия беше нещо, за което никой не говореше. Трябваше да прочета повече за това състояние едва след като ме сполетя”, разказва тя.

Даяна се подлага на лечение, но не получава никаква подкрепа от близките си. “Когато имаш чувството, че никой не те чува, започват да се случват най-различни неща. Например изпитваш толкова много болка, че започваш да се нараняваш, за да получиш помощ. Но по този начин получаваш не тази помощ, от която всъщност имаш нужда”, споделя Даяна своята тъжна история.

“Даяна е емоционално нестабилна”

Според нея неразбирането на състоянието следродилна депресия е довело до стигма, от която така и не успяла да се отърве. “Моят проблем даде на всички един много удобен нов етикет – че Даяна е нестабилна, че Даяна е душевно небалансирана. И този етикет просто си остана”.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РЕТРО

Ретро24 СЕПТЕМВРИ 2019

Антонио Бандерас и Мелани Грифит: 18-годишна любов, удавена в пари и алкохол

"Мелани все още е сред най-близките ми приятели и е част от моето семейство", заяви Антонио

Ретро09 СЕПТЕМВРИ 2019

Причината принцеса Даяна да намрази CHANEL

След развода си, тя нито веднъж не облякла нещо с тази марка

Ретро31 ЮЛИ 2019

Джони Деп, китара за 25 долара и една любов, която няма цена

Единствено те успяха да укротят демоните на актьора, макар и не завинаги

Ретро05 ЮЛИ 2019

Фрида Кало, една цяла вселена от болка и любов

Прочетете някои от най-вълнуващите цитати на мексиканската художничка, отишла си от този свят на 47 години