Приготвен с пълнозърнесто брашно и кленов сироп, този лесен и бърз веган хляб е възхитителен избор за закуски, които ще ви заредят с енергия. Придружете го със сладко, мед, фъстъчено масло или тахан, за да удвои ползите и вкуса му. Хлябът може да се съхранява около седмица добре увит във фолио при стайна температура.
Рецепта за веган хляб със зехтин и кленов сироп
Време за приготвяне: 1 час
Необходими продукти:
- 1/2 чаша екстра върджин зехтин плюс малко за формата
- 2 чаши пълнозърнесто брашно
- 2 с.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 чаша кленов сироп
- 1 чаша пресен сок от портокал
- 1 ч.л. ябълков сайдер
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 ° C. Пригответе си формата за печене с приблизителни размери около 22 × 12, като намажете дъното с малко сехтин и я покриете с незалепваща хартия за печене.
- Смесете брашното, бакпулвера, содата и солта в голяма купа. В по-малка купа смесете зехтина, кленовия сироп, портокаловия сок и оцета. Направете дупка в купата със сухите съставки. Изсипете течностите вътре и разбъркайте добре, за да размесите всичко постепенно. Разбърквайте, докато сместа стане напълно хомогенна. Прехвърлете сместа във формата.
- Печете 45-50 минути. Можете да проверите кога вашият веган хляб е добре изпечен, като го боднете с клечка за зъби – когато тя излезе напълно чиста, е готов да го извадите от фурната.
Оставете го да изстине и можете да сервирате!
Опитайте още: Здравословни палачинки от овесени трици