Предлагаме ви лесна рецепта, имитираща гурме вечерите, които готвачите създават.
Хапките са леки, но много вкусни – перфектни както за парти, така и за романтична вечеря по средата на седмицата.
За базата
1 пакет готово многолистно тесто
75 грама масло
1 средно голяма глава лук
брашно за поръсване
розмарин за овкусяване
За плънката
200 грама козе сирене
4 големи ябълки, обелени и нарязани на тънко, препоръчително е да са сладък сорт
1 супена лъжица лимонов сок
4 супени лъжици мед
щипка бахар, по желание
сол, пипер
свеж босилек за декорация, по желание
Приготвяне
В тиган, загрят на средна температура, разтопете маслото и след това прибавете лука и розмарина. Гответе докато не стане златисто, за около пет минути. Разточете тестото и ако искате можете да направите едно голямо ястие директно върху разточения блат. А ако предпочитате хапки, ги оформете с обикновени формички за сладки, или ако нямате, чашата ще ви свърши работа също. Направете малки дупчици с вилица върху тестото.
Смесете козето сирене с лимонов сок, сол и пипер в купа. Не бъркайте твърде дълго и оставете сиренето с парченца. Слагайте по една лъжичка от плънката на всяка хапка и отгоре сложете тънко нарязаните ябълки.
С останалото масло намажете отгоре хапките и посипете бахар, ако използвате такъв. Поставете хапките на хартия за печене и ги гответе в предварително загрята фурна.
След 25-30 минути, когато ябълките са леко изгорели по краищата и хапките са добили златист цвят, извадете хапките от фурната. Посипете меда веднага след това и поръсете с накъсан босилек.
Консумирайте ги докато са още топли.
Здравословен десерт със само две съставки