Салата с печено грозде и кейл

Супер доза от витамини, минерали и фибри

През студените дни, няма толкова свежи зеленчуци между които да избираме, за да си направим салата. Предлагаме ви една много интересна и вкусна алтернатива на обикновената салата с кейл, която да си приготвите за около 30-40 минути.

Свежа зимна салата с моцарела, рукола и печено цвекло

Комбинацията от кейл, ядки и киноа/кафяв ориз, е изключително полезна, защото дава на тялото необходимата доза от фибри и бавни въглехидрати, поради което салатата е много засищаща.

Какво ви е необходимо?

*За салатата*

Грозде (1 стрък)

1/2 с.л. зехтин

Сол и пипер на вкус

1 ч.ч. киноа/кафяв ориз

Кейл – ситно нарязан

1 ч.ч. едро нарязани ядки пекан (aмерикански орех)/ обикновени орехи/ бадеми

1/2 ч.ч. фета/козе сирене

Roasted Grape and Farro Kale Salad with candied pecans, feta cheese, and a simple balsamic dressing is a great salad for lunch or dinner. The flavors are amazing! #salad #kale #kalesalad #vegetarian #farro #grapes

*За дресинга*

1/4 ч.ч. зехтин

2 с.л. балсамов оцет

1 с.л. лимонов сок

1 ч.л. кленов сироп или мед

1 ч.л. дижонска горчица

1 скилидка чесън

Сол и пипер на вкус

Как да си я приготвите?

Загрейте фурната на 200 градуса и поставете гроздовите зърна в плитка тавичка и върху хартия за печене. Поръсете със зехтина, осолете и добавете черен пипер. Печете гроздето около 20-5 минути или докато не се карамелизират зърната.

Докато гроздето се пече, пригответе киноата/кафявия ориз. Изплакнете добре, подсушете и изсипете в средно голям тиган с капак. Добавете 3 чаши вода и щипка сол. След като започне да кипи, намалете силата на огъня, похлупете и варете около 25-30 минути. Ако след варенето остане вода, изцедете я. Оставете киноата/ориза да изстине на стайна температура.

Колкото до дресинга – в малка купа смесете зехтина, балсамовия оцет, лимоновия сок, кленовия сироп/меда, горчицата и чесъна (нарязан наситно). Поръсете със сол и пипер.

Нарязаният кейл изсипете в купата в която ще го сервирате. Добавете печеното грозде, пекана (или друг вид ядки) и фета сиренето. Поръсете с дресинга и разбъркайте добре. Поднесете веднага.

Бон апетит!

Снимки и вдъхновение: Two Peas And Their Pod

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ

Лесни рецепти16 ФЕВРУАРИ 2019

Мини рулца пица пеперони

Една страхотна алтернатива на традиционната пица

Лесни рецепти11 ФЕВРУАРИ 2019

Направете си домашно бадемово мляко само в 3 стъпки

Страхотен източник на калций, без никакъв холестерол

Лесни рецепти09 ФЕВРУАРИ 2019

Сандвич с печен картоф, ябълки и синьо сирене

Колкото нестандартен, толкова и вкусен

Лесни рецепти26 ЯНУАРИ 2019

Свежа салата с паста и скариди

Вкусна, лесна и отнема само 20 минути, за да я приготвите