Салата с печено грозде и кейл

Супер доза от витамини, минерали и фибри

През студените дни, няма толкова свежи зеленчуци между които да избираме, за да си направим салата. Предлагаме ви една много интересна и вкусна алтернатива на обикновената салата с кейл, която да си приготвите за около 30-40 минути.

Свежа зимна салата с моцарела, рукола и печено цвекло

Комбинацията от кейл, ядки и киноа/кафяв ориз, е изключително полезна, защото дава на тялото необходимата доза от фибри и бавни въглехидрати, поради което салатата е много засищаща.

Какво ви е необходимо?

*За салатата*

Грозде (1 стрък)

1/2 с.л. зехтин

Сол и пипер на вкус

1 ч.ч. киноа/кафяв ориз

Кейл – ситно нарязан

1 ч.ч. едро нарязани ядки пекан (aмерикански орех)/ обикновени орехи/ бадеми

1/2 ч.ч. фета/козе сирене

Roasted Grape and Farro Kale Salad with candied pecans, feta cheese, and a simple balsamic dressing is a great salad for lunch or dinner. The flavors are amazing! #salad #kale #kalesalad #vegetarian #farro #grapes

*За дресинга*

1/4 ч.ч. зехтин

2 с.л. балсамов оцет

1 с.л. лимонов сок

1 ч.л. кленов сироп или мед

1 ч.л. дижонска горчица

1 скилидка чесън

Сол и пипер на вкус

Как да си я приготвите?

Загрейте фурната на 200 градуса и поставете гроздовите зърна в плитка тавичка и върху хартия за печене. Поръсете със зехтина, осолете и добавете черен пипер. Печете гроздето около 20-5 минути или докато не се карамелизират зърната.

Докато гроздето се пече, пригответе киноата/кафявия ориз. Изплакнете добре, подсушете и изсипете в средно голям тиган с капак. Добавете 3 чаши вода и щипка сол. След като започне да кипи, намалете силата на огъня, похлупете и варете около 25-30 минути. Ако след варенето остане вода, изцедете я. Оставете киноата/ориза да изстине на стайна температура.

Колкото до дресинга – в малка купа смесете зехтина, балсамовия оцет, лимоновия сок, кленовия сироп/меда, горчицата и чесъна (нарязан наситно). Поръсете със сол и пипер.

Нарязаният кейл изсипете в купата в която ще го сервирате. Добавете печеното грозде, пекана (или друг вид ядки) и фета сиренето. Поръсете с дресинга и разбъркайте добре. Поднесете веднага.

Бон апетит!

Снимки и вдъхновение: Two Peas And Their Pod

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ

Лесни рецепти27 МАРТ 2019

7 лесни идеи за здравословни закуски без захар

Бързата закуска не винаги трябва да е вредна.

Лесни рецепти16 МАРТ 2019

Студен зелен чай с лайм

Разхладителната напитка е богата на антиоксиданти

Лесни рецепти07 МАРТ 2019

Как да подобрим най-обикновената рецепта за яйца

Отраснали сме с тази рецепта, а никога не сме я правили изцяло правилно.

Лесни рецепти03 МАРТ 2019

Лесна формула за винаги перфектен салатен дресинг

Всеки дресинг трябва да съдържа мазнина, киселина и трета съставка, която да ги превърне в емулсия