Да си направим веган мляко… от пъпеши

Тази неочаквана рецепта ни учуди приятно този път

Една идея, за която вероятно нямаше да се сетим сами, но се радваме, че открихме в социалните мрежи.

Напоследък веган диетата и устойчивият подход в кухнята са теми, които се обсъждат все по-често. Също толкова често и срещаме интересни рецепти и трикове онлайн, с които да намалим въглеродния си отпечатък и да изхвърляме по-малко боклук от домовете си, независимо от какво естество.

Този път открихме една неочаквана идея в профил на известната у нас веган блогърка Ана Стойкова. Сред всичките й хитри рецепти тя сподели и такава за мляко от растителни продукти – и по-точно от семките на пъпеша.

Нещо, което обикновено изхвърляме, без да се замислим, може да е следващото допълнение към смутито ни. Всъщност Ана не е първата, която създава тази рецепта, като в чужбина множество хора са споделяли колко им е харесал резултатът.

Някои избират предварително да сварят или изпекат семките от пъпеша, за да им дадат по-богат вкус, но според рецептата на българската блогърка можем да го направим и със суровите семки от един пъпеш – само смесете с 1-2 чаши вода, блендирайте и прецедете внимателно. Можете да овкусите млякото допълнително с канела, кардамон и/или мед.

Пъпешовото мляко е не само практично и супер евтино за създаване, но и много полезно. В семките на плода можем да открием комплекс от витамини като витамин В12, В3, B6, D, E, K и А, както и високи нива на калций, магнезий, фосфор, цинк, желязо, селен и калий.

Веган за малко е по-добре от веган завинаги

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ

Зелена салата с прошуто и пъпеш
Лесни рецепти02 СЕПТЕМВРИ 2022

Зелена салата с прошуто и пъпеш

Прохладната салата с пъпеш и прошуто е най-добрата идея, особено ако държим да бъдем във форма.

Чийзкейк със солен карамел
Лесни рецепти26 АВГУСТ 2022

Чийзкейк със солен карамел

В този съботен ден си мечтаем за вкусен чийзкейк със солен карамел. Време е да се подсладим, все пак съботата е ден за глезотийки.

Салатата, с която Адел отслабна
Лесни рецепти25 МАРТ 2022

Салатата, с която Адел отслабна

Лесна за приготвяне салата, която е готова за минути