Тристепенна диета за отслабване без йо-йо ефект

Наричаме я диета, но тя прилича повече на метод да променим живота си завинаги

Тристепенна диета за отслабване без йо-йо ефект

Диетологът Зоуи Харкомб създава режим, с който влизаме във форма по здравословен начин и запазваме резултатите си за дълго.

Идеята на нейната диета е процесът на отслабване да е достатъчно бавен и плавен, така че избягваме риска от йо-йо ефекта.

И то по този начин се предпазваме и от други усложнения от диетите – Зоуи предупреждава, че повечето режими, които обещават бързи резултати, застрашават здравето ни от други проблеми като хранителна непоносимост, хипогликемия, растеж на гъбички и дори кандида.

Харкомб подчертава, че за да се погрижим за здравето си, трябва да ядем храни, богати на хранителни вещества и да си набавяме главните 13 витамини и 16 минерала, от които тялото ни се нуждае, за да бъде здраво.

Тристепенна диета за отслабване без йо-йо ефект

Фаза 1: Започнете с бързо отслабване

Първата фаза на диетата продължава 5 дни. На този първи етап можете да ядете толкова риба и месо, колкото искате, и всички зеленчуци, с изключение на картофите и гъбите. Единствените храни, които са ограничени, са зърнените храни (кафяв ориз, киноа и овесени ядки).

По време на тази фаза трябва да развиете навика да ядете три пъти на ден и да свикнете с контролираните порции храна. На този етап можете да свалите 3,5 до 4 килограма, но все още фокусът ви не трябва да бъде върху загубата на тегло.

Фаза 2: Логическо отслабване

На този етап диетата има само три правила, които трябва да спазвате, за да намерите естественото си тегло и да го поддържате. Тази фаза е свързана със създаването на основа за това как ще се храните до края на живота си, така че диетата ви да бъде здравословна, практична и ефективна. Трите правила са:

  • Не яжте преработени храни. Отстранете бързите храни, вафлите, чипсовете и сладките от  диетата си.
  • Не яжте мазнини и въглехидрати при едно и също хранене. Яденето на въглехидрати и мазнини означава, че въглехидратите се използват от организма ни за енергия, а мазнините се съхраняват по тялото, което води до наддаване на тегло. Ако обаче ядете само мазнини, тялото ги използва като главен енергиен запас и не ги съхранява. Така мазнините като цяло са по-добри от въглехидратите.
  • Не яжте храни, към които усещате пристрастяване. Ако има храни, които нямате търпение да върнете в диетата си, тогава това са храни, които са проблемни за вас! Избягвайте ги възможно най-много, докато имунната ви система не развие отново резистентност към тях.

Тристепенна диета за отслабване без йо-йо ефект

Фаза 3: Поддържане на ново тегло

Тайната да останем здрави и с поддържана фигура е да поддържаме онова естествено тегло, с което тялото ни се чувства комфортно. При него не се чувстваме гладни често, но същевременно не прекаляваме с храненето.

Обикновено след втората фаза вече сме достигнали това перфектно тегло  и ако прилагаме следните правила, ще можем да запазим същите килограми:

  • Създайте си режим, който можете да поддържате: Яжте всички от желаните от вас храни, но с мярка. Ако искате да хапвате “вредна” храна, комбинирайте я с достатъчно полезни плодове и зеленчуци, които да създадат баланс в диетата ви.
  • Задръжте контрола над ситуацията. Веднага щом започнете да усещате, че започвате да се нуждаете от нещо редовно, вместо да го искате от време на време, вероятно започвате отново да развивате зависимост към тази храна. В такъв момент отново можете да се върнете на втората фаза и да възобновите здравословната си диета.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Когато тялото ни подсказва, че е време да променим диетата
Диети23 СЕПТЕМВРИ 2020

Когато тялото ни подсказва, че е време да променим диетата

Ако забелязвате някой от тези седем симптома, значи организмът ви се опитва да ви изпрати предупредителен знак

Типичните грешки на една "здравословна" закуска
Диети10 СЕПТЕМВРИ 2020

Типичните грешки на една "здравословна" закуска

Или още от капаните на храненето по време на диета

Това са петте най-ефикасни диети в света
Диети31 АВГУСТ 2020

Мързеливият кето режим - работи ли?

По-лесен, но също толкова ефективен вариант като кето режимът - твърде хубаво да е истина?

Диетата Пеган комбинира най-доброто от известните режими за хранене
Диети23 АВГУСТ 2020

Диетата Пеган комбинира най-доброто от известните режими за хранене

Комбинацията между палео и веган се оказва една от най-ефективните