Здраве & Фитнес : Диети31 ОКТОМВРИ 2018

Телосложението ви определя как да започвате деня си

Обърнете внимание на фигурата си и слушайте правилата, които тя ви диктува

Най-ефективните и кратки тренировки за стягане на тялото

Независимо от типа на фигурата ви, има правила, които се отнасят до всички – като например, че достатъчният сън е задължителен.

Но вашият тип тяло може да изисква определени упражнения, навици и диети. Разберете каква е вашата фигура и какво трябва да правите, за да се чувствате най-добре.

ЕКТОМОРФ

Телосложението ви определя как да започвате деня си

Тип тяло: Слаби сте и трудно наддавате тегло. Може да сте слаби, но и да имате много мазнини в тялото си.

Идеалната сутрин: обърнете внимание на тренировките за издръжливост (тичане например). Може да пропуснете силовите тренировки. Но за да задействате различните мускулни групи, добавете към ежедневните си тренировки плиометрията, при която мускулите се съкращават с голяма сила и експлозивност.

Тази високоинтензивна тренировка развива постиженията в силово и скоростно отношение. Упражненията,които трябва да изпълнявате са подскоци върху кутии, клякания, смяна на темпото и дишането.

Митове и легенди за стречинга

Когато имате бърз метаболизъм, тялото ви може да се справи с много въглехидрати, но трябва да се съсредоточите върху здравословните такива – храните, богати на фибри въглехидрати, които ви дават енергия. Такива са например батат (богът на сложни въглехидрати) с бадемово масло (полезни мазнини), бъркани яйца с твърдо сирене (източник на протеини) и плодове (здравословни въглехидрати).

ЕНДОМОРФ

Телосложението ви определя как да започвате деня си

Тип тяло: Лесно качвате килограми, но трудно сваляте. Когато качвате, разпределяте килограмите неравномерно по тялото си. Така фигурата ви става несъразмерна. Основно мазнините се натрупват по бедрата и задните ви части.

Идеалната сутрин: тиха и възстановителна практика. Намаляването на нивата на кортизола – стресовия хормон, който насърчава тялото ви да съхранява мазнини – е ключът за вас. Една дълга медитация е перфектното начало на деня – концентрацията върху дишането помага за намаляването на кортизола.

Открийте кои са любимите ви упражнения и ги правете постоянно – това помага също за намаляване на стреса. Закуската има огромна роля в намаляването на мазнините. Тежките тренировки ще принудят тялото ви да отделя кортизол, за да се възстанови, а това стимулира тялото да натрупва мазнини.

За да балансирате този ефект, трябва да се храните преди тренировка и да не тренирате никога на празен стомах. Леката закуска включва въглехидрати, но и протеини – например кафе с ванилов протеин на прах или банан с каша от овесени ядки.

Дженифър Лопес е с тяло на момиче

Избирайте храна, която ускорява метаболизма ви – това може да бъдат продукти с повишено съдържание на мазнини (авокадо, орехи) или белтъчини (яйца, кисело мляко, извара), добавете към закуската и малко въглехидрати (овес и пълнозърнести храни), подходящи за изгаряне на мазнини и засищане поне до обяд.

МЕЗОМОРФ

Телосложението ви определя как да започвате деня си

Тип тяло: Лесно може да оформяте мускулатура (обикновено описват тези фигури като атлетични). Може да бъде и комбинация от ендоморфи и мезоморфи – например бързо оформяте мускулатура, но ви е трудно да отслабнете.

Идеалната сутрин: балансирана закуска. Преди да започнете да тренирате сутрин, изяжте закуската си, която трябва да бъде богата на протеини и въглехидрати – това ще ви помогне да изградите по-бързо мускули и да имате енергия. Атлетичността ви ще ви помогне да се справите и със силови тренировки. За да оформите чиста мускулна маса и да се освободите от мазнините, трябва да се занимавате с интензивни тренировки.

Ако след тренировките се чувствате гладни, изпийте един протеинов шейк – той ще ви засити, а също ще помогне на мускулите да съхранят състоянието си след тренировка. Или се насладете на балансирана закуска – например извара с плодове и ядки. Това ще насити тялото ви с комбинация от белтъчини и въглехидрати, която ще възстанови мускулите и ще запълни запасите от гликоген ще добавите в порцията си малко ненаситени мазнини.

Емоционалният стрес може да попречи на краткосрочното възстановяване на мускулите след тренировка. Затова трябва да обръщате внимание и на психическото си здраве. Опитайте се да прекарвате повече време с близките си – добрите взаимоотношения с тях ви помагат да останете спокойни и щастливи.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Когато тялото ни подсказва, че е време да променим диетата
Диети23 СЕПТЕМВРИ 2020

Когато тялото ни подсказва, че е време да променим диетата

Ако забелязвате някой от тези седем симптома, значи организмът ви се опитва да ви изпрати предупредителен знак

Типичните грешки на една "здравословна" закуска
Диети10 СЕПТЕМВРИ 2020

Типичните грешки на една "здравословна" закуска

Или още от капаните на храненето по време на диета

Това са петте най-ефикасни диети в света
Диети31 АВГУСТ 2020

Мързеливият кето режим - работи ли?

По-лесен, но също толкова ефективен вариант като кето режимът - твърде хубаво да е истина?

Диетата Пеган комбинира най-доброто от известните режими за хранене
Диети23 АВГУСТ 2020

Диетата Пеган комбинира най-доброто от известните режими за хранене

Комбинацията между палео и веган се оказва една от най-ефективните