Здраве & Фитнес : Диети29 ЯНУАРИ 2020

Планетарната диета може да спаси живота на 11 милиона души годишно

Този хранителен режим се базира основно на по-разумен прием на животински продукти и най-вече ограничаване на червеното месо в менюто

Влошено здраве и унищожителен ефект върху околната среда – тези два ефекта на съвременната хранителна индустрия могат да бъдат овладяни. Според учени, това ще бъде възможно със спазване на планетарната диета.

Този нов модел на хранене е базиран основно върху намаляване на консумацията на червени меса, на захар и на преработена храна. Препоръчва се те да се заменят с пресни плодове и зеленчуци и с бобови храни.

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Според авторите на режима, това може да спаси живота на 11 милиона души годишно. И в същото време да смекчи ефекта на хранителната индустрия върху околната среда.

В момента нездравословното хранене е основна причина за здравословните проблеми в глобален мащаб. Същевременно 800 милиона от хората по света гладуват, други два милиарда са недохранени, а два милиарда страдат от затлъстяване.

“В момента хората представляват риск за стабилността на планетата”, казва професор Йохан Рокстрьом от Центъра по Устойчивост в Стокхолм, Швеция. “Това поражда нуждата от нова глобална аграрна революция.”

Ужасните последици от алкохола за фигурата ни в снимки преди/ след

Планетарната диета дава различни препоръки за населението в различните райони на Земята. За САЩ например, препоръката е червеното месо да се намали наполовина. Това е за сметка на увеичаването на приема на протеини от ядки и бобови. Допуска се червено месо веднъж седмично, няколко пъти седмично риба, едно или две яйца седмично.

Половината от всяка приемана порция трябва да се състои от плодове и зеленчуци, а една трета – от пълнозърнести продукти.

Топ 5 на най-полезните диети в света

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети19 ФЕВРУАРИ 2020

Кето 2.0: подобрената версия на известната диета дава по-добри резултати

Предвиждат, че това ще е новата най-популярна диета

Диети18 ФЕВРУАРИ 2020

Плодове и зеленчуци, които са по-полезни консервирани

Спестете си време, като използвате тези продукти консервирани

Диети17 ФЕВРУАРИ 2020

В случай, че не сте добри в спазването на диети

Тези няколко трикове, ще ви помогнат

Диети10 ФЕВРУАРИ 2020

Как да избегнем напълняването около 30-те си години

Периодът между 25 и 34 години е критичен за жените, които често напълняват видимо точно тогава