Здраве & Фитнес : Диети09 ОКТОМВРИ 2019

Двете диети, които могат да се превърнат в начин на живот

Точно затова диетолозите ги препоръчват най-силно

В днешно време през ден се появяват нови предложния за диети, които ни обещават страхотни резултати.

Ако слушаме съветите в интернет, всяка диета ще ни помогне да отслабнем и ще ни отърве от всичките ни проблеми. Но според мнението на диетолозите, не винаги се оказва така.

Хиляди хора по света се доверяват на съвети от хора без никакви познания и с това понякога влошават здравословното си състояние.

“Много диети са създадени, за да накарат хората да гладуват или напълно да се откажат от важни за тях хранителни групи, което прави подобни режими истински опасни. Погледнато от психологическа гледна точка, веднага след като ни е  забранена храната Х, точно тя ни се яде най-много и след края на диетата, ще й се нахвърлим. В следствия от такива експерименти се появяват и проблемите със здравето”, казва Натали Алън, диетолог и професор в университета в Мисури.

Затова повечето специалисти съветват да следваме диети, единствено и само когато можем да ги превърнем в начин на живот. Това означава, че режимът трябва да е толкова добре балансиран, че да може да го прилагаме всеки ден и да съвпада така добре на нуждите ни, че да не го възприемаме като усилие и лишение.

Разбира се, за всеки човек това би било различен тип режим, но две диети най-лесно се вписват в ежедневието на хората. Това са средиземноморската диета и т.нар. DASH диета.

Те са много близки една до друга, защото съветват да включваме в менюто си разнообразна храна, сред която да преобладават плодовете и зеленчуците и чистото месо.

И двата режима оказват положителен ефект върху организма, като DASH дори е специално създадена, за да регулира кръвното налягане и нивата на захар и мазнини в кръвта.

Прочетете повече за двете диети и как да ги спазваме тук – Средиземноморската диета, която експертите препоръчват, и тук – DASH диетата: Режим №1 за бързо и ефективно отслабване

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети29 НОЕМВРИ 2019

Съвети от диетолозите за празничен сезон без трупане на килограми

Как диетолозите се хранят по време на празниците?

Диети28 НОЕМВРИ 2019

Плодовете и зеленчуците врагове на плоския корем

Да, дори сред тях има храни, които ни пречат да се чувстваме и да изглеждаме добре

Диети26 НОЕМВРИ 2019

Вкусният начин да намалим апетита си - с кленова вода

Течността, която специално се извлича от кленовите дървета в Канада, доказано намаля апетита

Диети19 НОЕМВРИ 2019

Диетата, която се бори с възпаленията в тялото

Средиземноморският начин на хранене намалява нивата на холестерола и предотвратява сърдечни проблеми