Здраве & Фитнес : Диети09 ОКТОМВРИ 2019

Двете диети, които могат да се превърнат в начин на живот

Точно затова диетолозите ги препоръчват най-силно

В днешно време през ден се появяват нови предложния за диети, които ни обещават страхотни резултати.

Ако слушаме съветите в интернет, всяка диета ще ни помогне да отслабнем и ще ни отърве от всичките ни проблеми. Но според мнението на диетолозите, не винаги се оказва така.

Хиляди хора по света се доверяват на съвети от хора без никакви познания и с това понякога влошават здравословното си състояние.

“Много диети са създадени, за да накарат хората да гладуват или напълно да се откажат от важни за тях хранителни групи, което прави подобни режими истински опасни. Погледнато от психологическа гледна точка, веднага след като ни е  забранена храната Х, точно тя ни се яде най-много и след края на диетата, ще й се нахвърлим. В следствия от такива експерименти се появяват и проблемите със здравето”, казва Натали Алън, диетолог и професор в университета в Мисури.

Затова повечето специалисти съветват да следваме диети, единствено и само когато можем да ги превърнем в начин на живот. Това означава, че режимът трябва да е толкова добре балансиран, че да може да го прилагаме всеки ден и да съвпада така добре на нуждите ни, че да не го възприемаме като усилие и лишение.

Разбира се, за всеки човек това би било различен тип режим, но две диети най-лесно се вписват в ежедневието на хората. Това са средиземноморската диета и т.нар. DASH диета.

Те са много близки една до друга, защото съветват да включваме в менюто си разнообразна храна, сред която да преобладават плодовете и зеленчуците и чистото месо.

И двата режима оказват положителен ефект върху организма, като DASH дори е специално създадена, за да регулира кръвното налягане и нивата на захар и мазнини в кръвта.

Прочетете повече за двете диети и как да ги спазваме тук – Средиземноморската диета, която експертите препоръчват, и тук – DASH диетата: Режим №1 за бързо и ефективно отслабване

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети29 ЯНУАРИ 2020

Планетарната диета може да спаси живота на 11 милиона души годишно

Този хранителен режим се базира основно на по-разумен прием на животински продукти и най-вече ограничаване на червеното месо в менюто

Диети21 ЯНУАРИ 2020

Дори веган диетата може да бъде опасна за природата

Един от най-големите виновници - бадемовото мляко и листните зеленчуци

Диети18 ЯНУАРИ 2020

Въглехидрати за закуска, обед и вечеря - възможно с правилната диета

Само от името й предсказваме, че ще ни хареса - "Super Carb"

Диети17 ЯНУАРИ 2020

Топ 5 на най-полезните диети в света

Ето как го правят французите, италианците, хората в Азия и в скандинавските страни