Трябва ли да споделяте парите с половинката си

Когато живеете заедно, ядете от една храна и харчите едни сметки, кой трябва да ги плаща?

Начинът, по който една двойка разпределя финансите си, има голямо влияние върху отношенията между двамата. Според психолозите така се разделят пет типа връзки.

Казват да не смесваме бизнеса с удоволствието, а какво става, когато смесим парите с любовта? Във всяка двойка има различни начини за разпределяне на парите. Дали вие или половинката ви държи контрол над финансите, или пък сте решили да споделяте всяка стотинка, говори много за вашите отношения.

Вижте как психолозите тълкуват петте типа връзки и начините, по които се справят с парите.

Двойката “Всичко мое е и твое”

Тези хора споделят всичките си пари с половинката – заплатите отиват в една банкова сметка и всичко се изплаща от там. Това е наистина добро удобство по отношение на изчисляването и спестяването. Знаете с колко разполагате и какво можете да направите с това.

Според проучване на университета в Лос Анджелис, тези двойки, които успяват да разделят парите си по този начин са по-щастливи и шансовете им да се разделят са по-малки.

Разбира се това важи единствено, ако успеете да се спогодите в това отношение. Много често възниква проблем, ако единият от двамата печели повече или пък имате различни навици в спестяването. Ако вие предпочитате да спестявате, а половинката ви си купува неща, които според вас са безсмислени, може да започнат караници и неразбирателства.

Методът “Разделяй и владей”

Всеки си има собствена банкова сметка и не е нужно да дава обяснение на другия по отношение на парите си. Разделяте си сметките и всеки трябва да си плаща своята част, но кой си е купил чанта за 200 лв не е важно.

Кратко, просто и ясно за това какво е “щастлива връзка”

Според експертите това е подходът, който модерните двойки избират по-често. По този начин всеки си има свой личен живот, като споделя важните неща с човека до себе си. Заедно с това двойките се чувстват по-уверени, че дори и нещо да се случи между тях, няма да загубят парите си.

Единственият недостатък на това е, че е по-трудно да се планират по-големи покупки и да се спестява за нещата като двойка. Когато се грижите и за деца, става още по-трудно, защото там разпределянето на парите изисква да сте открити с другия. Важно е да знаете кой с колко разполага и колко от тях отиват при децата.

Средното положение

Някои двойки пък избират по-неутрален вариант. Имат обща сметка, където заедно влагат пари и заедно ги харчат, но всеки притежава и собствени средства, с които може да се разполага, по какъвто начин пожелае.

Как пилеем парите си, без да усетим

Този метод най-много се приближава до перфектната златна среда. Единственото, за което трябва да се внимава тук, е как разграничавате кое е общо и кое е лично. Дали трябва сама да платиш за това, което си си взела за успокение след гледането на децата, или това влиза в категорията “заплата по майчинство” е въпрос, който заедно трябва да отговорите.

Микро- и макро-мениджърите

С този подход си разделяте задълженията, така че единият да поеме големите разходи като наем, сметки и тн., а другият да се грижи за всекидневните нужди от храна, лекарства и всичко покрай това. Така един се занимава стриктно само в неговата сфера, не се бърка твърде много на другия, и не се появяват проблеми кой какво платил.

Важно е обаче да се консултирате един с друг – не купувайте сирене за 20 лв, което не знаете дали половинката ви ще хареса, така че и той да не даде парите за децата за биткойни.

Диктаторският режим

Единият поема всичко в своите ръце – парите отиват при него и той се справя с разходите. Макар и това да може да работи за някои хора, това е най-опасният вариант. Връзката ви лесно може да пропадне, защото единият не знае нищо за това как парите му са харчени. Това може да наруши доверието и да ви накара да се чувствате използвани. От друга страна “диктаторът” също не е в перфектната ситуация, защото цялата отговорност пада върху него.

7 фактора за щастлива връзка

Независимо кой от вариантите изберете за вашата връзка, най-важното е да има добра комуникация помежду ви. Ако успеете да говорите по тази тема, без затруднения, ще се справите и с всичко останало.

Да говорим в пари – как да поискаме увеличение в работата

Зодиите и парите

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс19 МАРТ 2020

10 неща, за които всеки мъж копнее в леглото

Секси бельото, мръсните думички и инициативата са задължителни за един добър секс!

Връзки & секс18 МАРТ 2020

Фразите, които издават, че мъжът е престанал да ви обича

"Не съм длъжен да ти се обяснявам" е първата от тях

Връзки & секс14 МАРТ 2020

Хората със скучни връзки са най-щастливи

Авторът Марк Менсън е убеден, че вълнуващите общи преживявания изобщо не са това, което носи щастие в любовта