Психология : Семейство05 СЕПТЕМВРИ 2020

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Витамините, от които децата ни се нуждаят

Според всички реклами на витамини, децата ни ще пораснат здрави единствено ако приемат хранителни добавки всеки ден. Но дали наистина е така?

С започването на училището, диетата на децата най-често страда, затова и повечето родители решават, че сега е добър момент да започнат да им дават допълнителна доза витамини чрез хранителните добавки. И наистина, със застудяването и промяната в сезоните, имунитета на подрастващите може да спадне.

Точно затова понякога докторите изписват в тази част от годината подобна допълнителна помощ за организма, дори и повечето проучвания да показват, че това невинаги е добра идея.

Витамините, от които децата ни се нуждаят

В един идеален свят, децата ни ще получават всички нужни нутриенти от диетата си и няма да се нуждаят от хранителни добавки. Но в истинския живот това рядко е истина. При нездравословните закуски в училище, забързаното ежедневие на родителите, които рядко готвят у дома, и милионите изкушения за децата в магазините те най-често се хранят с вредни храни, които никак не могат да набавят достатъчно витамини за растящия организъм.

Как да отгледаме щастливи деца

Всъщност на децата не им трябва много – те се нуждаят от много по-малко витамини от възрастните хора, но това минимално количество е изключително важно. При дефицит на нутриенти от какъвто и да е тип, много по-лесно може да се появят затруднения със здравето и растежа на детето.

Затова за да се подсигурят, повечето родители решават да заложат на витамините под форма на хранителна добавка. В това няма нищо лошо, стига да го правите правилно.

Витамините, от които децата ни се нуждаят

Честа грешка е претоварването на организма на детето с мултивитамини, които са крайно ненужни в ранния етап от живота му. Много малко са децата със сериозни проблеми с имунната система, които всъщност се нуждаят от комплексните миксове от витамини.

Ако смятате да давате витамини на малките, е важно да знаете кои точно суплементи са нужни на детето ви. Затова винаги се консултирайте с лекар преди да купите каквато и да е хранителна добавка.

Вълшебството на свободата: С три деца и малка ферма в Тоскана

Проучване в Америка за нуждата на децата от добавки ни дава ориентир кои витамини са най-нужни през различните възрасти. Например количеството калций, който децата между една и три годинки трябва да приемат, е 700 милиграма, а тези над 8 годинки трябва да приемат 1000 милиграма. Като цяло при повечето витамини нуждата се увеличава с годините на детето, но например препоръчителния прием на витамин D е еднакъв за всяка възраст от развитието – 15mg. Витамините от B групата пък са най-нужни през тинейджърските години на децата, следвани от витамин А и витамин С.

Как да не се чувства едното дете ощетено?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки
Семейство26 АВГУСТ 2020

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки

Актрисата споделя повече за живота си с Крис Хемсуърт

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут
Семейство30 ЮЛИ 2020

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Работата на родителя е единствената, от която никога не може да си вземем отпуск

Уроци за живота от трима столетници
Семейство10 ЮНИ 2020

Уроци за живота от трима столетници

"Щастието е най-доброто лекарство за всяка болест, защото, когато си щастлив, всичко е в перфектна хармония."

Джейда Пинкет-Смит: "С Уил сме женени от 20 години, а не се познаваме истински"
Семейство30 АПРИЛ 2020

Джейда Пинкет-Смит: "С Уил сме женени от 20 години, а не се познаваме истински"

Актрисата и певица признава, че карантината й е помогнала да погледне на връзката си с Уил по съвсем различен начин