Мода : Новини02 АПРИЛ 2020

13 модни мистерии и техните отговори

Защо червените подметки са червени и още любопитни истории от най-бляскавата индустрия

Чудили ли сте се някога дали знаменитостите получават всички тези дрехи и бижута, които носят на червения килим? 

А защо популярната червена подметка на обувките Christian Louboutin всъщност е червена?

Модната индустрия понякога изглежда доста странна за страничните наблюдатели, а но в днешни дни няма въпрос, който да остане без отговор. По-надолу ще откриете още куп любопитни факти за света на модата и блясъка.

Защо пепитът всъщност се казва пепит?  

Името на този десен на английски e houndstooth, което буквално се превежда като “зъби на хрътка”. Черно-белият принт произхожда от Шотландия и всъщност наистина има нещо общо с кучетата – бялото символизира неравната форма на зъбите на хрътката.

Номинирана в категория "Най-добра актриса", Джен се появи на наградите в ефирна рокля от черна дантела с марка Dior, съчетана с обувки Manolo Blahnik и бижута Chopard.

Дженифър Лоурънс

Получават ли знаменитостите пари, за да обличат дрехи на даден дизайнер на червения килим? 

Понякога звездите са посланици на дадена марка, какъвто е случаят с Дженифър Лоурънс за Dior, Кейт Бланшет за Armani и Алисия Викандер за Louis Vuitton. Тогава те почти винаги залагат на тези модни къщи, когато се появяват на червения килим за премиера на свой нов филм или на наградна церемония като „Оскар“-ите например. Друг път, актриси и модели сключват договори, за да носят рокли висша мода на събитие и прибират солидна сума пари за това удоволствие. През 2011 г. на Гуинет Полтроу й предлагат 500 000 долара, за да носи бижута Louis Vuitton на наградите “Оскар”!

Кога идват на мода късите топове?

Много преди Бритни Спиърс и Кристина Агилера да се осмелят да носят такъв тип дрехи, оперната звезда Лили Понс ги прави известни. През 30-те години на миналия век индийската култура влияе много на модната индустрия, а Понс избира да носи костюми, вдъхновени от нея, на сцената на операта Метрополитън. Скоро след нея холивудските актриси започнали да носят къси топове в своите филми.

anna w

Ана Уинтур

Променя ли прическата си Ана Уинтур? 

Главният редактор на американския VOGUE се подстригва по един и същи начин от 14-годишна и прическата й се е превърнала в нейна запазена марка. Всяка сутрин косата й оформя фризьорът Чарли Чан.

Как черният цвят се превръща в най-стилния?

Черното прави своя дебют като модерен цвят през 15 век. Тъмният и наситен нюанс е скъп и се постига трудно, тъй като изисква много пигментирана боя. В началото на 20 век, черният цвят е характерен за мъжките костюми и дрехите на жените, които скърбят, но парижките дизайнери го направили неизменна част от дефилетата след 1910 г. И докато заслугата често се приписва на Коко Шанел, тя и няколко други творци са отговорни за развитието на цвета, като Шанел дава своя принос с превръщането на малката черна рокля в истински хит.

fro

Получават ли звездите пари, за да седят на първия ред на модните ревюта? 

Разбира се, че да. Това е една от най-добрите реклами за дизайнерите и новите им колекции, тъй като звездите, присъстващи на дефилетата, винаги носят техните дрехи. Според вестник Daily Mail знаменитости като Риана и Бионсе понякога получават суми, стигащи до 95 000 долара, за да заемат мястото си на първия ред по време на седмицата на модата.

Колко струва едно модно ревю?

Да се покаже една колекция по време на седмицата на модата в Ню Йорк, Лондон, Париж или Милано не е никак евтино. От модните среди разкриват, че дефилетата могат да струват между 80 000 и 200 000 долара, в зависимост от локацията, участващите стилисти, гримьори и знаменитости. Много дизайнери обаче успяват да реализират ревютата си безплатно, разчитайки на спонсори и бартери.

Защо в модата има само два главни сезона – пролет и есен? 

Процесът на измисляне, създаване и презентиране на колекция обикновено отнема около 6 месеца, затова разделянето на колекциите на пролетни и есенни не само е логично и спрямо сезоните, но и дава на дизайнерите достатъчно време, за да завършат работата си. Въпреки това, с развитието на технологиите и забързването на процесите, се появяват и новите колекции – предварителната есенна и резорт.

Със своя класически дизайн и богата палитра от цветове, моделът "Pigalle" на Christian Louboutin е обувка, неподвластна на времето.

Защо обувките Louboutin имат червена подметка? 

Червените подметки всъщност имат дълга история, като за пръв път се появяват в дните на крал Луи XIV. Разбира се, днес всички ги свързват с дизайните на Christian Louboutin, който през 1992 г. се вдъхновява от своя асистентка, която лакира ноктите си с червен лак Chanel. Тогава решава да тества същия цвят върху подметката на един от своите ранни дизайни и така се ражда една истинска легенда.

Дали звездите запазват за себе си дизайнерските дрехи, които носят?

Ако става дума за рокли висша мода, с които се появяват на червения килим или във фотосесии, звездите ги връщат обратно на модните къщи, за да могат след това те да бъдат взети назаем за други събития или други фотосесии. Същото важи и за скъпоценните бижута, които понякога струват милиони долари и за които им трябва специална охрана. Въпреки това, много знаменитости получават дрехи като подарък от дизайнерите, с надеждата, че те ще ги облекат и по този начин ще популяризират марката.

Защо копчетата на мъжките и женските ризи са на противоположни страни?

Това е стара традиция, която води своето начало от отминали време, когато знатните дами се обличали с помощта на своите домашни помощници. Шивачите слагали копчетата така, че да са удобни за помощниците и по този начин копчетата на мъжките ризи се озовали от лявата страна, а тези на женските – от дясната.

3733d2fa9367b3ae8f53c8ffe357fb4b

 

Как дънките са се превърнали в задължителен елемент в гадероба и за мъжете, и за жените? 

Дрехите от деним за пръв път се появяват през 18 век, но започват да се използват активно през 19-ти. До 1940 г. те вече са неизменна част от ежедневния гардероб на младите мъже, но в стила на жените навлезли чак след 1960 г.

Кой е първият моден дизайнер в историята? 

Според много хора това е Чарлс Фредерик Уорт, който основава собствена модна къща през 1858 г. и създава тоалети за императрица Юджийн Френска. Неговата кариера е много важна за развитието на модната индустрия, каквато я познаваме днес. Въпреки това, той имал огромна конкуренция, а нещата, които правел, не били нещо съвсем ново. Сред другите дизайнери била и Роуз Бертин, която пък правела роклите на Мария Антоанета.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИНИ

Met Gala 2023
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Най-красивите визии на звездите

Знаменитостите отдадоха почит на Карл Лагерфелд чрез наистина ослепителни аутфити.

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд
Новини02 МАЙ 2023

Met Gala 2023: Всичко за звездното събитие, отдаващо почит към Карл Лагерфелд

От Риана през Ким Кардашиян, Ан Хатауей, Дуа Липа и дори Никол Кидман. Ето ги най-ослепителните модни визии на звездите и най-значимите моменти в знак на почит към модната икона.

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.
Новини28 АПРИЛ 2023

Всички емоции на Флорънс Пю в новата кампания на Valentino

Новата стара муза, всъщност Valetino DI.VA., участва в една по-различна кампания на модния бранд.