Лоши майки ли са жените, които продължават да обичат секса?

Ким Кардашиян е олицетворение на този модерен парадокс – много майки да бъдат атакувани за това, че все още искат да бъдат желани от мъжете

Да станеш майка никога не е било лесно. Днес обаче жените са изправени пред още един жесток парадокс.

Трябва да отслабнат почти светкавично след раждането, за да докажат, че не са се занемарили и не са извън играта. Прическата и гримът им още на изписването на бебето да бъдат перфектни. Но в същото време, ако изглеждат подчертано секси, злобните коментари не закъсняват.

Ким Кардашиян и реакциите към нея са олицетворение на това двойнствено отношение. 

До голяма степен именно Ким бе звездата, която сексуализира бременността и майчинството в модерната култура, смятат от InStyle. Независимо дали е бременна в деветия месец или, както е в момента, вече се грижи за три деца (две от които износи сама), тя никога не е преставала да бъде секси. Заради което постоянно е обект на атаки.

Масовата аудитория е непрекъснато жадна за секси снимки. Но не харесва секси майки. Или хем ги харесва, хем ги ненавижда.

Обяснението явно е това, че за да обръща една жена постоянно внимание на външния си вид и да продължава да бъде съблазнителна за мъжа си, тя задължително пренебрегва децата си.

Феминистката писателка Джудит Уорнър смята, че такова разбиране за майчинството е преди всичко американски феномен. В книгата си “Съвършената лудост” тя сравнява впечатленията си от американските майки с това, на което е станала свидетел по време на престоя си във Франция. “Имам приятелки французойки, които са в отпуск по майчинство и имат по три и даже четири деца, но нито една от тях не се лишава от време за себе си. Нито една от тях не се е оплакала, че “няма време” да отвори една книга. В такова поведение няма никакъв баланс. Ако една жена се държи по този тачин, то тя навярно се страхува от зрелостта”.

Какво можем да научим за брака от французойките

В Америка обаче се очаква пълноценната грижа за децата да изключва свободно време. Децата трябва да се карат на училище и да се взимат, трябва да бъдат винаги добре облечени, с написани домашни и нахранени с домашна и разнообразна храна. За да бъде всичко перфектно за малките, мама трябва да загърби себе си. Описват това като “much joy but no fun” – много радост и никакви развлечения. Включително и никакъв секс.

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

Социалната стигма в България

Кой, ако не Николета Лозанова, е нашият еквивалент на Ким? Също като нея, Ни-Ло е майка, но не престава да се снима като секс бомба. И двете са известни с това, че са известни, поради което имат колкото почитатели, толкова и върли хейтъри. А презрението към Лозанова за това, че “дава лош пример на дъщеря си” е огромно и често се изразява с много вулгарни коментари в Инстаграм.

Ако оставим настрана факта, че секси снимките на Ни-Ло твърде често са тотална безвкусица, омразата към нея е наистина крайна.

А със същата нагласа се сблъскват и съвсем обикновени жени, които нямат нищо общо с публичното пространство. Осъдителни обикновено са реакциите, когато млада двойка реши да остави бебето си на бабите, за да отиде някъде за един уикенд. 

Идеалната българска майка е тази, която “сама си прави всичко”

Ако в нея е останало нещо от предишното й аз, ако е и нещо друго освен обгрижващи функции, тя е най-малкото егоист. А много често – “курва”. В същото време всеки нормален човек би трябвало да разбира, че дори и след раждането искаш да се чувстваш като бял човек, да отделяш поне по малко време за себе си, да се чувстваш харесвана и желана от мъжа до себе си. И в някакъв момент двамата отново да правите най-нормалното за една двойка нещо – секс.

Наличието на толкова крайна социална нагласа допълнително внася напрежение в живота на жените, които току-що са станали майки. За капак на изтощението, загубата на досегашната социална среда, а често и на следродилната депресия. Затова би било хубаво, ако всеки преброи до 10, преди да остави гаден коментар в социалните мрежи. Или преди да подхвърли на позната с бебе, която си е позволила да отиде на масаж: “Ти дете нямаш ли си?”.

Колко от брачните двойки никога не правят секс? Ще се изненадате

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Better me05 ОКТОМВРИ 2019

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

Какво се случва във всеки от тези важни цикли на живота?

Better me30 СЕПТЕМВРИ 2019

Не бъдете мултифункционални

Митът за жената, която може всичко по всяко време изхабява психиката

Better me22 СЕПТЕМВРИ 2019

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Времето за почивка е перфектен момент да дадем основи на една по-продуктивна седмица