Лоши майки ли са жените, които продължават да обичат секса?

Ким Кардашиян е олицетворение на този модерен парадокс – много майки да бъдат атакувани за това, че все още искат да бъдат желани от мъжете

Да станеш майка никога не е било лесно. Днес обаче жените са изправени пред още един жесток парадокс.

Трябва да отслабнат почти светкавично след раждането, за да докажат, че не са се занемарили и не са извън играта. Прическата и гримът им още на изписването на бебето да бъдат перфектни. Но в същото време, ако изглеждат подчертано секси, злобните коментари не закъсняват.

Ким Кардашиян и реакциите към нея са олицетворение на това двойнствено отношение. 

До голяма степен именно Ким бе звездата, която сексуализира бременността и майчинството в модерната култура, смятат от InStyle. Независимо дали е бременна в деветия месец или, както е в момента, вече се грижи за три деца (две от които износи сама), тя никога не е преставала да бъде секси. Заради което постоянно е обект на атаки.

Масовата аудитория е непрекъснато жадна за секси снимки. Но не харесва секси майки. Или хем ги харесва, хем ги ненавижда.

Обяснението явно е това, че за да обръща една жена постоянно внимание на външния си вид и да продължава да бъде съблазнителна за мъжа си, тя задължително пренебрегва децата си.

Феминистката писателка Джудит Уорнър смята, че такова разбиране за майчинството е преди всичко американски феномен. В книгата си “Съвършената лудост” тя сравнява впечатленията си от американските майки с това, на което е станала свидетел по време на престоя си във Франция. “Имам приятелки французойки, които са в отпуск по майчинство и имат по три и даже четири деца, но нито една от тях не се лишава от време за себе си. Нито една от тях не се е оплакала, че “няма време” да отвори една книга. В такова поведение няма никакъв баланс. Ако една жена се държи по този тачин, то тя навярно се страхува от зрелостта”.

Какво можем да научим за брака от французойките

В Америка обаче се очаква пълноценната грижа за децата да изключва свободно време. Децата трябва да се карат на училище и да се взимат, трябва да бъдат винаги добре облечени, с написани домашни и нахранени с домашна и разнообразна храна. За да бъде всичко перфектно за малките, мама трябва да загърби себе си. Описват това като “much joy but no fun” – много радост и никакви развлечения. Включително и никакъв секс.

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

Социалната стигма в България

Кой, ако не Николета Лозанова, е нашият еквивалент на Ким? Също като нея, Ни-Ло е майка, но не престава да се снима като секс бомба. И двете са известни с това, че са известни, поради което имат колкото почитатели, толкова и върли хейтъри. А презрението към Лозанова за това, че “дава лош пример на дъщеря си” е огромно и често се изразява с много вулгарни коментари в Инстаграм.

Ако оставим настрана факта, че секси снимките на Ни-Ло твърде често са тотална безвкусица, омразата към нея е наистина крайна.

А със същата нагласа се сблъскват и съвсем обикновени жени, които нямат нищо общо с публичното пространство. Осъдителни обикновено са реакциите, когато млада двойка реши да остави бебето си на бабите, за да отиде някъде за един уикенд. 

Идеалната българска майка е тази, която “сама си прави всичко”

Ако в нея е останало нещо от предишното й аз, ако е и нещо друго освен обгрижващи функции, тя е най-малкото егоист. А много често – “курва”. В същото време всеки нормален човек би трябвало да разбира, че дори и след раждането искаш да се чувстваш като бял човек, да отделяш поне по малко време за себе си, да се чувстваш харесвана и желана от мъжа до себе си. И в някакъв момент двамата отново да правите най-нормалното за една двойка нещо – секс.

Наличието на толкова крайна социална нагласа допълнително внася напрежение в живота на жените, които току-що са станали майки. За капак на изтощението, загубата на досегашната социална среда, а често и на следродилната депресия. Затова би било хубаво, ако всеки преброи до 10, преди да остави гаден коментар в социалните мрежи. Или преди да подхвърли на позната с бебе, която си е позволила да отиде на масаж: “Ти дете нямаш ли си?”.

Колко от брачните двойки никога не правят секс? Ще се изненадате

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me15 ЮНИ 2019

Кога егоизмът може да бъде полезен

Когато егоизмът стане синоним на грижа за себе си, нещата се променят.

Better me14 ЮНИ 2019

Как да се освободим от мислите за работата по време на почивка

Много от нас не могат да се насладят на ваканцията си заради изтощението от работата

Better me12 ЮНИ 2019

Колкото по-заета, толкова по-малко стресирана

Бионсе признава, че запълва всяка минута от деня си с работа, за да държи съзнанието си постоянно заето

Better me05 ЮНИ 2019

Когато позитивните послания имат токсичен ефект

Когато наш близък се сблъсква с трудност, изречения като "Всичко ще се оправи" и "Гледай позитивно на нещата" могат да имат обратен ефект, предупреждават терапевти