Психология : Better me30 АПРИЛ 2019

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам.

Ако имате проблем с разсейването и продуктивността си, може да откриете отговора в тази статия. Методът “Помодоро” е създаден точно за вас.

Франческо Чирило е измислил най-полезния хак за това как да организираме времето си и да бъдем по-продуктивни. Това е методът “Помодоро”. Той стана любим на всички нас, които трудно запазваме вниманието си на едно място и не можем да си свършим работата в следствие от това.

Той представлява умишлено пълно съсредоточаване в продължение на 25 минути върху работа, последвано от почивка. Обикновено това помага най-добре в ситуациите, когато не искаме да направим нещо, което трябва да се свърши.

Така усърдно фокусираме вниманието си за ограничено време и успяваме да го направим пълноценно, защото знаем, че след това ни очаква почивка.

Всеки 25 минути работа се броят за едно “помодоро”. Това е италианският превод за думата домат. Създателят на метода избира това наименование, защото в начолото е използвал таймера си във формата на плода, за да засича времето.

След като направим 4 “помодоро”-та, тоест общо 100 минути работа, имаме право на 15 минути почивка. 

Как да си организираш времето след работа

Най-добре се получава, когато поставим таймера пред себе си, за да виждаме, че ни остава само още малко. Така се получава ефекът на обратното броене, което влияе на мозъка. По-склонни сме да се мотивираме да свършим нещо, когато виждаме, че малко по малко намаля количеството работа.

Този метод работи на същия принцип, както типичните техники за възпитаване на децата или пък животните – правиш нещо срещу награда. В случая това е просто време за почивка, но когато работим, това изглежда като перфектно възнаграждение.

Не оставяйте работата да съсипе почивката ви

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Better me05 ОКТОМВРИ 2019

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

Какво се случва във всеки от тези важни цикли на живота?

Better me30 СЕПТЕМВРИ 2019

Не бъдете мултифункционални

Митът за жената, която може всичко по всяко време изхабява психиката

Better me22 СЕПТЕМВРИ 2019

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Времето за почивка е перфектен момент да дадем основи на една по-продуктивна седмица