Психология : Better me30 АПРИЛ 2019

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам.

Ако имате проблем с разсейването и продуктивността си, може да откриете отговора в тази статия. Методът “Помодоро” е създаден точно за вас.

Франческо Чирило е измислил най-полезния хак за това как да организираме времето си и да бъдем по-продуктивни. Това е методът “Помодоро”. Той стана любим на всички нас, които трудно запазваме вниманието си на едно място и не можем да си свършим работата в следствие от това.

Той представлява умишлено пълно съсредоточаване в продължение на 25 минути върху работа, последвано от почивка. Обикновено това помага най-добре в ситуациите, когато не искаме да направим нещо, което трябва да се свърши.

Така усърдно фокусираме вниманието си за ограничено време и успяваме да го направим пълноценно, защото знаем, че след това ни очаква почивка.

Всеки 25 минути работа се броят за едно “помодоро”. Това е италианският превод за думата домат. Създателят на метода избира това наименование, защото в начолото е използвал таймера си във формата на плода, за да засича времето.

След като направим 4 “помодоро”-та, тоест общо 100 минути работа, имаме право на 15 минути почивка. 

Как да си организираш времето след работа

Най-добре се получава, когато поставим таймера пред себе си, за да виждаме, че ни остава само още малко. Така се получава ефекът на обратното броене, което влияе на мозъка. По-склонни сме да се мотивираме да свършим нещо, когато виждаме, че малко по малко намаля количеството работа.

Този метод работи на същия принцип, както типичните техники за възпитаване на децата или пък животните – правиш нещо срещу награда. В случая това е просто време за почивка, но когато работим, това изглежда като перфектно възнаграждение.

Не оставяйте работата да съсипе почивката ви

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me06 АВГУСТ 2019

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Това е особено важно откритие за хората, склонни към тревожност и депресия

Better me12 ЮЛИ 2019

Кога жените се чувстват най-уверени?

Когато достигнем тази възраст се чувстваме прекрасно в тялото си

Better me11 ЮЛИ 2019

Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Психолозите откриха, че този стремеж може да ни навреди

Better me04 ЮЛИ 2019

Парадоксът, който наричаме "шопинг терапия"

Да си припомним най-важното - разходката до мола не решава реални проблеми