Здраве & Фитнес : Диети12 ОКТОМВРИ 2021

5 храни, които диетолозите препоръчват, за по-добра памет и концентрация

Една от тях вероятно винаги сте включвали в ястията грешно

Този диетолог и експерт по здравето на мозъка от Харвард споделя пет храни, които трябва да включите в диетата си.

Д-р Ума Найдо, експертът зад книгата “This Is Your Brain on Food” препоръчва кои храни да консумираме по-често по време на работната седмица, за да се справяме по-добре със задачите си.

Черен шоколад

Знаем за ползите му за диетата, но не знаехме за ползите му за паметта и концентрацията. Според проучване, проведено през 2020 година, хората, които са консумирали черен шоколад, имат по-добра вербална памет в следващите два часа. Експертите предписват тези качества на сладкото изкушение заради флавоноидите, които съдържат черните шоколади. За да се възползваме максимално от този ефект, трябва да консумираме продукти с по-високо съдържание на какао – над 70%.

Горски плодове

Боровинките, малините, ягодите и другите горски плодове са богати на антиоксиданти, също както черния шоколад, но освен това са пълни с фитонутриенти, витамини и минерали. “Тези хранителни вещества спомагат за подобряването на паметта, а съдържанието на фибри помага да се хранят микробите в червата, което намаля мозъчното възпаление”, споделя д-р Найдо.

5 храни, които диетолозите препоръчват, за по-добра памет и концентрация

Куркума + черен пипер

Вероятно сте чували за многото ползи на куркумата, но знаехте ли, че повечето от нас не се възползваме от всички тях, защото я консумираме грешно? Най-важният компонент от подправката е куркумин – вещество със силни противовъзпалителни свойства. Когато консумираме куркума самостоятелно обаче, рядко получаваме пълния набор от ползи на веществото, защото тялото ни не може да го приеме активно. Затова и експертите препоръчват да смесваме куркумата с току-що смлян пипер, който е богат на веществото пиперини, мощен алкалоид.

Тогава се възползваме максимално от ползите на двете съставки, а според проучванията те са много. Част от тях са подобряване на паметта, грижа за ставите, намаляване на симптомите на тревожност и забавяне на естествения спад на когнитивните умения, който се наблюдава с нарастването на възрастта.

Ферментирали храни

Кисело мляко, камбуча, кисело зеле и кисели краставички са само няколко от многото храни, които може да ни набавят полезните бактерии във ферментиралите храни.

“Тук е важна връзката между здравето на червата и мозъка“, казва д-р Найдо. “Когато ядем ферментирали храни и подобряваме здравето на червата, можем също да подобрим когнитивните си умения.“

Листни зеленчуци

Богати на фолиева киселина и витамини В, храни като марулята, руколата и зелето, спомагат за невротрансмитерните функции, както и в борбата със състаряването на мозъка в следствие от депресията и стреса.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Диетата на Бионсе с гарантиран успех
Диети12 ЮЛИ 2022

Диетата на Бионсе с гарантиран успех

След раждането на близнаците, Queen Bey се подлага на стриктна диета, за да се върне отново на сцената.

Какво да консумираме вместо паста и хляб?
Диети12 ЮЛИ 2022

Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Ето какво да ядем вместо паста и тесто, за да избегнем хранителен дефицит и да следваме балансирано и здравословно хранене.

Диетата за бързо отслабване, която измести средиземноморската
Диети27 МАРТ 2022

Храните, които помагат на сърцето ни

Похапвайте тези храни, за да се радвате на здраво сърце.