Психология : Better me22 ОКТОМВРИ 2019

Дами, инвестирайте! Ето няколко съвета как да го направите

Как да започнем да инвестираме, какви са първите стъпки към финансова независимост и още

Събрахме мненията на експерти и техните съвети за инвестиране, за да разберем какво е нужно да знаем, преди да вложим парите си, и как да го направим, за да ги удвоим.

Генерално жените се притесняват да инвестират повече от мъжете. Според проучване в Америка, жените инвестират с 45% по-малко от мъжете. А 41% от всички изследвани жени признават, че съжаляват, че не са инвестирали повече от парите си. Не открихме аналогово проучване в България, но според специалисти положението е много по-лошо тук.

На нас ни е заложено да търсим финансова стабилност, но с цел да осигурим на семейството си спокойствие. Затова и се притесняваме да взимаме каквито и да са рискове за финансите си, с което всъщност ограничаваме възможностите си за развитие.

А точно на жените е най-ценно да са информирани по темата. Чисто на психологично ниво знаем, че по-нежният пол могат по-лесно да спестяват парите си и по-трудно се оставят да попаднат в задължнения.

А точно те обикновено имат по-малка заплата. Затова е напълно в техен интерес да се възползват от вече милионите начини за инвестиране, така че да увеличат прихода си.

Разбира се, лесно е да го говорим, съвсем различно е да го правим. Рискът от инвестицията е реален и доста плашещ. Затова събрахме всичко, което трябва да знаем, преди да направим първата си инвестиция, така че да намалим риска до минимален. 

Таймингът е всичко

Никога няма да има перфектен момент да инвестираме и това често е причината да се откажем да го направим като цяло. Но ако слушаме съвета на специалистите, добър момент да започнем да търсим варианти за инвестиране е след 25-годишнината ни. Тогава обикновено сме завършили висшето си образование, ако следваме такова, и сме започнали да се ориентираме в сферата ни на реализация.

Общо казано най-добрият момент да инвестираме, се появява, когато вече сме финансово независими и не изплащаме кредити. Не е важно толкова каква цифра стои зад месечната ни заплата, а единствено как боравим с нея.

Съвет от професионалист

В момента, в който започнете сами да управлявате финансите си, трябва да се замислите да потърсите помощ от финансов консултант. У нас често се гледа скептично на тези професионалисти, но ако се доверим на техните услуги, можем да получим много ценни съвети за това как да организираме парите си – колкото и много да са те.

Финасовата изневяра и защо е толкова опасна

Те биха ви дали и добри насоки накъде да продължите с инвестирането си и дори кариерното си развитие. Същевременно могат да ви кажат как по-ефективно да спестявате и да събирате пари.

Създайте си план

Преди да помислите за инвестиране е добра идея да прецените колко пари можете да вложите и какви рискове имате възможност да вземете. За тази цел трябва да разгледате потока на финансите си в последната една година и на базата на това да си изградите базова представа как ще изглежда следващата.

От там можете да прецените по-конкретно какво би се случило, ако инвестирате Х сума пари и ако тя ви се увеличи с обещания процент. Но същевременно преценете и какво ще се случи, ако инвестицията е неуспешна и как би се отразила загубата на финансите ви.

Проучете пазара

Преди да направите каквото и да е голямо решение за парите си, трябва да проучите опциите си – това се знае от всекиго. На “пазара” за инвестиране има много различни фирми, като не за всички се знае толкова, колкото за други. Добра идея е първата ви инвестиция да е вложена в организация, за която вече има някаква яснота в развитието й и бъдещето й.

За щастие има много финансови експерти, които са направили своите проучвания по темата достъпни, и можем да използваме тях за ориентир. Пример за това можете да намерите тук. 

Да говорим в пари – как да поискаме увеличение в работата

Освен това е важно и да проучим какви са различните варианти за инвестиране. Някои избират криптовалути – при тях трябва да следите курса им в по-продължително време.

Започнете от малкото

Ако инвестираме голяма сума пари, има възможност да загубим голяма сума пари – това е очевидно. А е глупаво да мислим, че още първата ни инвестиция ще бъде неповторим успех.

Започнете с малки суми в сигурни фирми с нисък процент риск. В следващите месеци следете всяка промяна във фирмата и инвестицията ви. По-късно този първи опит ще ви даде представа как да инвестирате за в бъдеще – какви грешки сте направили предишния път и какво се е получило.

Трябва ли да споделяте парите с половинката си

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me02 АПРИЛ 2020

15 начина да направите живота си по-хубав

Понякога дори най-простичките неща могат да променят ежедневието ви коренно

Better me27 МАРТ 2020

Защо по-умните хора обичат да са сами

Науката откри връзка между нивото на интелигентност и желанието да прекарваме повече време насаме

Better me26 МАРТ 2020

Видовете стрес и как да се справим с всеки от тях

По време на пандемията и карантината справянето със стреса е още по-трудна задача

Better me24 МАРТ 2020

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Това е особено важно откритие за хората, склонни към тревожност и депресия