Living : Лица18 СЕПТЕМВРИ 2019

Историята на Тина Модоти, много повече от “любовницата на Фрида Кало”

Ражда се в Италия, умира в Мексико на 45. Изоставя кариерата си на кино звезда, за да се превърне в икона на комунизма и на съпротивата

Преди “Вики Кристина Барселона” имало Тина, Фрида, Мексико.

Фрида Кало и Тина Модоти делят любовта на един мъж, легендата Диего Ривера, но между тях има толкова експлозивна химия, че в някакъв момент двете жени стават любовници.

Това е историята, покрай която може би сте чували името Тина Модоти.

Също като Фрида, и Тина изглежда е напът да се превърне със своя образ в консуматив за масовата култура и по-специално за модата. Днес тази индустрия в криза е постоянно гладна за силни и екзотични жени със собствен глас, които да я задвижват, макар и посмъртно, с енергията си.

Фрида Кало, една цяла вселена от болка и любов

Образът на Тина Модоти присъства в лентата “Фрида” със Салма Хайек, номинирана за “Оскар”. А сега споменът за нея е съживен и от Erdem, защото именно легендарната за времето си фотографка и активист е новата муза на дизайнера Ердем Моралиоглу.

Отвъд тази рекламна заигравка, коя е Тина Модоти?

И как изобщо се озовава в Мексико, където живее, обича, снима и умира? Тина е родена в малко градче в Италия, а на 16 години заминава за Америка, следвайки своя баща, който е пристигнал там да търси работа.

Страната на мечтите се оказва щедра към Тина. Тя започва да се изявява доста успешно като актриса и се превръща в една от звездите на нямото кино. Попада сред бохемския и артистичен елит на Лос Анджелис по онова време, а в тези кръгове среща една от своите големи любови – фотографа Едуард Уестън.

13 цитата от силните жени, които обичаме

Тина е обвързана с художника Робо, а Уестън има жена и четири деца. Затова връзката им в крайна сметка се разпада, а Тина заминава с Робо за Мексико, където негов близък приятел е министърът на образованието и изкуствата Рикардо Гомес Робело. Робо обаче умира внезапно малко след пристигането в Мексико.

След смъртта му, Тина успява да организира там негова изложба. А когато се връща в Щатите, страстта между нея и Едуард Уестън пламва отново.

Мрачните тайни на Екатерина Велика

Двамата решават да започнат заедно нов живот, като заминат за Мексико. Там Уестън наема свое студио и се заема да обучи Тина на тънкостите на фотографията. Двойката бързо намира приятели в артистичните среди, а сред тях е и легендарният художник Диего Ривера. Той и Тина изживяват кратка, но много бурна афера. Диего я запалва по комунистическите идеали. А се говори, че именно Тина на едно от своите партита го запознава с Фрида Кало, която след това ще се превърне в негова спътница.

В този период артистичните пътища на Тина Модоти и Едуард Уестън се разделят.

Остров Санта Лусия, 2008. Когато Ейми Уайнхаус беше щастлива

Той е завладян от естетиката на Мексико, от природата, от багрите и обичаите. Тина обаче се нуждае от повече. Тя открива смисъла на своята работа като фотограф единствено в ролята си на посланик на новите политически и социални идеали, в които е започнал да пламти духът й.

Тина Модоти официално става член на Мексиканската комунистическа партия. Тя е и изключително отдаден активист, организира тайни срещу между лидерите на партията и членове на правителството, приютява в дома си комунистически мигранти, които са били екстрадирани обратно в Мексико.

Пенелопе и Хавиер не искат целия свят в леглото си

Пътищата на политическата й мисия и на любовта се пресичат, когато Тина се влюбва в Антонио Мела – виден комунист и кубински революционер, когото радикалните леви в Латинска Америка и до днес почитат като герой. Връзката им вдъхновява Тина за някои от най-силните й фотографии, заредени със социален и политически смисъл.

Не си като никоя друга, щом аз те обичам

Сред тях е и може би една от най-известните й – тази със сърп, чук и Мексиканско сомбреро.

Любовта им обаче приключва жестоко – докато двойката се разхожда в Парка, Мела е застрелян и умира. Тина е арестувана във връзка със случая, но е освободена скоро след ареста.

Загубата я разтърсва така, че, по думите на близкия й приятел Диего Ривера, тя се превръща в “комунистическа монахиня” – без никакъв личен живот, отдадеда единствено на борбата с бедността, неравенството и експлоатацията. Работата на Тина Модоти за каузата я превръща във враг на правителството, а през 1930-та година тя е прогонена от страната.

Опитва се да се завърне в родната си Италия, но там фашизмът вече е пуснал пипалата си навсякъде. Затова тя се установява първо в Берлин за няколко месеца, а след това – за няколко години в Москва. Там се сближава с Виторио Видали, италиански комунист, който споделя каузата й. И когато в Испания избухва гражданската война, Тина и Виторио заминават и се присъединяват към редиците на съпротивата. След това заминават за Мексико. Успяват да влязат в страната, променяйки имената си.

Лиз Тейлър, Ричард Бъртън и любовта, която помита всичко по пътя си

Тина умира през 1942 г. на задната седалка на такси, на връщане от парти в дома на поета Пабло Неруда. Тогава тя е само на 45 години. И макар че работата й така и не добива известността, която имат Диего Ривера и Фрида Кало, нейният огромен заряд и искреният й плам за промяна остават в снимките й.

Защото само един истински талант може да събере в най-простичкия кадър една голяма история.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

Лица17 ОКТОМВРИ 2019

Доказаха го: най-красивата жена в света е Бела Хадид

Това казва пластичен хирург, който използва принципа на златното сечение

Лица10 ОКТОМВРИ 2019

Риана на корицата на Vogue с облекло от своята марка

Певицата говори за новия албум, както и за възможностите, които се отвориха пред нея през последната година

Лица09 ОКТОМВРИ 2019

Наоми Кембъл, моделът, който умее да оцелява

"Животът ми не е съвършено чист и не се преструвам, че е така"

Лица04 ОКТОМВРИ 2019

Общото между всички обувки в колекцията на Джаки Кенеди

Нейната лична асистентка споделя за една странна особеност