Living : Ретро04 ЮНИ 2018

Лиз Тейлър, Ричард Бъртън и любовта, която помита всичко по пътя си

Женят се и се развеждат два пъти. Обичат се до края на живота си

В света на киното няма по-коментирана любовна история от тази на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

И двамата са богати, надарени и красиви, но това не е всичко. Връзката им е толкова драматична, че засенчва дори ролите им на голям екран. Лиз и Ричард се обичат бурно и в по-голяма част от времето – разрушително, което по правило е рецепта за краткотрайни отношения. Двамата актьори обаче се обичат от мига, в който се запознават, до края на живота си.

Любима за медиите пикантерия е фактът, че двамата се женят и развеждат не веднъж, а два пъти. След втория си развод имат други половинки, а Бъртън дори се жени. Но с Елизабет остават близки до смъртта на актьора. Няма съмнение, че своенравната, избухлива, но приказно красива Лиз е любовта на живота му.

Елизабет и Ричард се запознават на снимачната площадка на “Клеопатра”.

Модни мантри от незабравимата Джаки Кенеди

Мащабната продукция се снима в Рим, а годината е 1962. От мига, в който се запознават, двамата се влюбват лудо един в друг. Аферата им е гигантски скандал – за подобни мащаби дори Брад и Анджелина не биха могли да сънуват.

По онова време, и Елизабет, и Ричард Бъртън имат брачни половинки. Лиз е омъжена за четвъртия си съпруг Еди Фишер, когото е “откраднала” от звездата Деби Рейнолдс, завихряйки най-големия селебрити скандал на 50-те години. Тейлър има и три деца – синовете й Майкъл и Кристофър от втория й съпруг Майкъл Уайлдинг и дъщеря й Лиса от третия съпруг, Майкъл Тод.

Бъртън пък е в процес на осиновяване на немско сираче заедно с първата си съпруга.

Малко след като снимките на филма приключват, папараци успяват да заснемат влюбените Лиз и Ричард на борда на яхта в Италия. Така започва тяхната публична, голяма и турбулентна любов. Лиз е на 31 години, а той – на 38.

20 години заедно: историята на Барбра Стрейзънд и Джеймс Бролин

Чувствата между двамата помитат всякакъв разум. Двамата актьори веднага започват бракоразводни процедури и обявяват пред медиите, че веднага след като успеят да се разведат, ще сключат брак заедно. Елизабет успява да получи развод в началото на 1964-а. Чувствата между нея и Ричард са толкова изгарящи и щастието им е толкова голямо, че се женят броени дни по-късно. Пищната им сватба е в хотел Ritz-Carlton в Монреал на 15 май 1964 г.

След сватбата, звездната двойка продължава да снима филми заедно. В това число е адаптацията на “Укротяване на опърничавата” по Шекспир, като снимките отново са в Италия. Тейлър и Бъртън ще се снимат в общо 11 филма заедно.

Връзката им извън кадър обаче е дори по-опустошителна от драматичните сюжети, в които двамата участват пред камера.

Емоциите и на двамата са могъщи и неконтролируеми. И двамата са със силни и необуздани характери – не могат един без друг и изпитват обожание, но скандалите им са с опустошителен магнитуд. Лиз и Ричард се ревнуват, разменят си обиди и след това давят мъката в алкохол. Пиенето се превръща в проблем и за двамата. Изтощен от всичко това и ядосан, Бъртън изневерява на съпругата си.

“Любов” не е меденият месец. “Любов” е онова, което устоява на трудностите

Развеждат се през 1967 година.

Макар да са се разделили, всеки от двамата пази другия в сърцето си. През 1970 г., Бъртън дори коментира публично това колко талантлива е Елизабет и как се превъплъщава с еднаква лекота както в драматични, така и в комедийни роли.

Когато им се налага да се срещнат, за да обсъждат финансови въпроси около развода си, страстта им избухва отново с пълна сила. Не им трябва да мислят дълго, преди да обявят, че са се събрали повторно. Втората им сватба е в Ботсвана през октомври 1975 г.

В писмо до Ричард, Елизабет му казва: “Скъпи съпруже, какво ще кажеш за това! Наистина отново си мой съпруг, а аз имам новина за теб – повече няма да има проклети бракове – или пък разводи. Искрено твоя, съпругата ти.”

Елизабет обаче греши за разводите.

С Ричард не само се развеждат, но го правят преди да е изминала дори една година от втората им сватба. Двамата за пореден път осъзнават, че чувствата им са твърде бурни и е невъзможно да живеят заедно.

Годежните пръстени на звездите

Любовта обаче така и не си отива. Бъртън се жени отново, а Елизабет се сгодява за адвоката Виктор Луна. Междувременно, двамата остават изключително близки приятели. Всеизвестен остава случаят, в който на своя 50-годишен юбилей Елизабет се появява с Ричард Бъртън, хванала го под ръка. Обясняват, че са само приятели, но и до днес за всички е ясно колко много са се обичали и тогава…

Ричард Бъртън умира на 5 август 1984 г. от мозъчен кръвоизлив. Броени дни преди смъртта си, той пише писмо до любовта на своя живот – Елизабет го получава малко след погребението на актьора. Тя пожелава да запази текста в тайна, но споделя, че Бъртън е пожелал да дадат нов шанс на връзката си.

Звездата споделя: “От онези първи дни в Рим до самия край ние бяхме лудо влюбени. Имахме още време заедно, но не беше достатъчно.”


Когато в Холивуд любовта побеждава

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА РЕТРО

Ретро03 АПРИЛ 2020

За красотата - научено от Мерилин Монро

"Зад целия този грим и зад усмивката, аз съм просто едно момиче, което мечтае да види света."

Ретро10 МАРТ 2020

Из златния архив на Victoria's Secret с богинята Стефани Сиймур

Нейните 90-тарски кампании за марката са еталон за чувственост и елегантност

Ретро24 СЕПТЕМВРИ 2019

Антонио Бандерас и Мелани Грифит: 18-годишна любов, удавена в пари и алкохол

"Мелани все още е сред най-близките ми приятели и е част от моето семейство", заяви Антонио

Ретро09 СЕПТЕМВРИ 2019

Причината принцеса Даяна да намрази CHANEL

След развода си, тя нито веднъж не облякла нещо с тази марка