Living : Лица12 ДЕКЕМВРИ 2019

“Борбата за влияние е изтощителна, празна и нелепа” или истината за инфлуенсърите от Гаранс Доре

Тази история е разказана от Гаранс Доре – може би първият истински инфлуенсър в мрежата, много преди изобщо да има Instagram

В света на модата през 2007-ма Гаранс Доре и Скот Шуман са нещо като Бионсе и Джей Зи на стрийт стила. Те са първите инфлуенсъри със собствени модни блогове, години преди изобщо да се появи Instagram.

Скот Шуман и Гаранс са най-влиятелните стрийт стайл блогъри в света. На всички големи модни дефилета двойката е на първия ред. Всички врати се отварят за тях, но цената се оказва неочаквано висока за Доре.

“Спечелих повече пари, отколкото някога съм мислела, че е възможно”, казва Гаранс, която преди няколко години внезапно напусна първия ред и почти обърна гръб на света на модата, след като преживява тежък шестгодишен епизод на дълбока депресия и стига до пълен психически срив.

Прочетете още: Идва ли пост-дигитална ера и това ли ще е краят на зомбирането пред екрана?

“Навремето аз, Скот и останалата шепа фотографи със собствени блогове се подкрепяхме и бяхме приятели. Помагахме си и се учехме един друг на много неща. Със създаването на Instagram, се появи едно поколение, в което имаше конкуренция. Сред новото поколение инфлуенсъри тя е още по-жестока”.

“Борбата за влияние е изтощителна, празна и нелепа”, честна е Гаранс.

“Страхът, че индустрията ще те отхвърли, ако не играеш по нейните правила, е смазващ”, споделя тя на годишната конференция на BoF VOICES на тема Моето последно модно ревю”. 

Със Скот Шуман се разделят приятелски през 2014-та и Гаранс взема решение да се оттегли от света на модата. От Ню Йорк тя се премества да живее в Лос Анджелис. Посещава психиатър, който й казва: “Къщата ти се е срутила и сега трябва да я построим наново от основи”.

От три години, Гаранс не е посещавала нито една седмица на модата. “Тези изтощителни маратони стават все по-малко интересни. И имат все по-малко значение за модата въобще”, смята тя. Също толкова безинтересен е станал и пейзажът на модерното инфлуенсърство. “Новите инфлуенсъри са това, от което навремето ние като блогъри избягахме. Създадохме своите блогове като алтернатива на факта, че списанията вече не бяха автентични и бяха станали безинтересни. Точно толкова безинтересни и лишени от автентичност са инфлуенсърите в момента”.

Още по темата: За новите дрехи, кафенцето и моренцето

Оттеглянето на Гаранс от модния свят не е абсолютно, тъй като тя продължава да има собствен блог и да сътрудничи с определени брандове. Прави го обаче само по своите правила. Работи за удоволствие и отдавна е напуснала надпреварата за “влияние”.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

Лица01 АПРИЛ 2020

Клаудия Шифър няма проблем да не я наричат красива повече

"Не е нужно цял живот да ти правят коплименти"

Лица18 МАРТ 2020

Майли Сайръс за критиката и ниското самочувствие

Певицата разказва за времето, когато не е понасяла тялото си

Лица11 МАРТ 2020

Жени Калканджиева ни призовава да бъдем себе си в стила си

Разговор за мода, красота, кино и семейството

Лица08 МАРТ 2020

Смятаха я за твърде "дебела" да има толкова секси съпруг. Ето нейният отговор...

Джена Кътчър дава урок на хейтърите за това какво представлява любовта между един мъж и една жена!