Кулинарен уикенд: Паста, без да се чувстваме виновни

Всички обичаме да си хапваме паста, но често след това се чувстваме виновни, заради поетите въглехидрати. Е, с тези рецепти ще избегнем това.

Всички обичаме да си хапваме паста, но често след това се чувстваме виновни, заради поетите въглехидрати. Е, с тези рецепти ще избегнем това.

Пастата е любимо ядене не само на италианците. За съжаление се придружава от значително количество калории, което ни кара да се чувстваме виновни, ако хапнем от нея.

Не пренебрегвайте пастата, ако искате да отслабнете

Но какво всъщност е най-опасното на пастата? Бялото брашно, с което най-често се правят. Хубавото е, че можем да го избегнем.

Най-лесният вариант е да изберем пълнозърнеста паста или нейна алтернатива от зеленчуци, която виждаме от етикета, че няма съдържание на бяло брашно. Така тя ще бъде много по-засищаща, полезна и пълна с фибри.

Друг вариант е да си направим пастата вкъщи – под формата на тесто или на зеленчуци. Става лесно да се направи и така винаги е прясно.

Нудълс, киноа, ориз и паста: Кой е най-здравословният избор?

Още повече креативност можем да проявим, ако решим да използваме директно зеленчуци за спагетите си. Тиквичката е изключително лесен вариант да се направи на спирала и сготви.

А за това какво ще прибавиш към пастата, също имаме няколко идеи. Предлагаме две лесни и бързи рецепти, които ще запазят тънката ни линия.

Талиатели с домати и спанак

50гр. талиатели

200гр. обелени и нарязани домати или от консерва

1 стрък пресен лук

25гр. крема сирене (ако искате да добавите аромат, използвайте такъв с подправки)

100гр. спанак

риган, чили на прах, сол и пипер – на око

 

Сварете пастата според указанието. През тва време в тиган запържете леко лука за няколко секунди и после добавете доматите. Оставете ги да се сготвят и посгъстят малко, след което добавете спанака. Той ще се смали многократно и тогава може да добавите сварените талиатели, крема сиренето и подправките.

 

Лютива доматена паста

Спагети от спелта (или друга алтернативана обикновените бели спагети)

1 консерва домати

1 тънко нарязана глава лук

половин чаена лъжичка чили на прах

1 скилидка чесън (пожелание)

Чаена лъжичка червен пипер

Мед, зехтин екстра вирджин, сол и пипер – на око

 

Сгответе спагети и междувременно, запържете лукът и чесънът. После прибавете доматите и останалите съставки. Гответе до сгъстяване. Ако има нужда, може да добавите царевично нишесте за текстура. Към готовата смес добавете пастата и аранжирайте със свежи билки или подправки.

 

Паста с аншоа, домати и чесън

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПАСТА & ОРИЗ

Паста & ориз17 МАРТ 2019

Лазаня със спанак и сирене

Ако си любителка на италианската кухня, ето една вкусна и полезна рецепта със спанак и сирене. По време на пости, може да използваш тофу вместо краве сирене

Паста & ориз19 ЯНУАРИ 2019

Доматена крем супа с тортелини

Изключително вкусна и бърза за приготвяне рецепта

Паста & ориз21 ОКТОМВРИ 2018

Ориз по мексикански

Добавете малко "пикантност" към живота си

Паста & ориз29 АПРИЛ 2018

Паста със спанак, скариди и песто

Идеалната рецепта за свежия пролетен уикенд