Лесни рецепти05.11.2016

Кулинарен уикенд: По-различните къпкейкове

4 рецепти за солени изкушения, които да приготвите за семейството си

Обичаме къпкейкове не само, защото са вкусни и много лесни за направа, но и защото са оригинално решение за дилемата какво да приготвим за домашното парти. 

А защо не и за късния съботен следобед, прекаран у дома, в компанията на чаша вино?

Нашите рецепти ще ви помогнат в избора – имаме от всичко по малко.

Мини полента  къпкейкове

175 г брашно
100 г качамак
2 ч. л. Бакпулвер
1 щипка сол
1 ч. л. червен пипер (сладък)
2 яйца
175 мл прясно мляко
4 с. л. Зехтин
50 г пармезан
2 с. л. Песто
4 с. л. айвар (сос от червени чушки – продава се готов)
250 г горгонзола
200 г заквасена сметана
кресон, каперси, черен пипер на зърна
24 хартиени кошнички
хартиен шприц
тава за мъфини за 24 броя  

Смесете брашното, качамака, бакпулвера, солта и червения пипер в купа. Разбийте яйцата в същата купа за около 3 минути, докато сместа стане пенеста. Към нея, с бъркане, добавете брашното, млякото и маслото. Оставете тестото да престои за 15 минути.

Загрейте фурната на 200ºC / 175ºC, поставете хартиените кошнички в отделенията за печене на тавата за мъфини. Настържете на ситно пармезана. В отделна купа разбъркайте пармезана, пестото и 2 с.л. от айвара. Получената смес добавете към тестото. След това разделете тестото на три части, оформете ги на топчета и всяко поставете в индивидуалните кошнички в тавата. Печете във фурна за 10 до 15 минути. Извадете ги и ги охладете за кратко.

Нарежете на кубчета горгонзолата и я поставете в една купа със заквасената сметана и 2 с.л. айвар. Бъркайте до получаването на гладка смес. Това е кремът за декорация на мъфините. Можете да го сложите върху тях със шприц или с лъжица. Накрая ги поръсете с кресон, каперси и пипер.

cupcakes-def-5

Сусамени къри къпкейкове

500 г броколи
100 г тофу
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер
1.5 с. л. къри на прах
сол
2 с. л. черен сусам на семена
3 яйца
200 г сметана
4 с. л. сусамово масло
1.5 ч. л. уасаби на паста
6 с. л. Майонеза
захар
12 скариди (сурови, белени)
2 с. л. Масло
черен пипер
1/2 лимон
12 хартиени кошнички
тава за печене на мъфини за 12 броя

Нарежете броколите на 12 малки части, гответе ги за около 3 минути в подсолена кипяща вода. Изцедете хубаво, охладете ги със студена вода и ги оставете настрана.

Загрейте фурната на 175ºC / 150ºC. Нарежете тофуто на ситни кубчета. Смесете брашното, бакпулвера, кърито, 1 щипка сол и сусам в отделна купа. Добавете яйцата и разбъркайте, докато стане пенеста смес. След което добавете сметаната, сусамовото масло и 1/2 чаена лъжичка уасаби.

Сложете по една лъжица тесто във всяко отделение на тавата, после по едно парче броколи, отгоре отново сложете лъжица от тестото. Печете около 20 минути. Извадете къпкейковете и ги оставете да се охладят за малко.

Смесете майонезата и 1 чаена лъжица уасаби, подправете със сол и 1 щипка захар. Размразете скаридите и ги подсушете добре. Запържете ги с масло за около 2 минути. Подправете със сол, черен пипер и малко лимонов сок. Когато къпкейковете са изстинали, сложете по една лъжичка от соса от майонеза и уасаби върху всеки един и гарнирай с по една скарида.

cupcakes-def-4

Картофени къпкейкове

1 кг картофи
сол
2 глави лук
2 с. л. олио
пипер
индийско орехче
4 яйца
12 резена бекон
200 г заквасена сметана с подправки
5 кисели краставички
12 хартиени кошнички
тава за печене на мъфини за 12 броя  

Сварете обелените картофи в подсолена вода за около 20 минути. Обелете лука, нарежете го на ситно и го запържете в малко масло. Поставете сварените картофи в дълбока купа и ги намачкайте добре. Към тях добавете лука. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбърквайте и прибавете яйцата. Всичко трбява да се смеси добре.

Загрейте фурната на 200ºC / 175ºC.  Поставете хартиените кошничките в тавата за печене и по краищата на всяка кошничка поставете по едно парче бекон, нарязано на ивица. Напълнете отделенията на тавата с готовото картофено тесто и печете за около 20 минути. Извадете тавата и оставете къпкейковете да се охладят.

Подредете охладените мъфини в широка тава и ги украсете със заквасената сметана и подправки. Нарежете киселите краставички и ги сложете или отгоре, или отстрани за гарнитура.

More from

ГУРМЕ

Диетични кюфтенца от сьомга

Изпробвайте следната рецепта и ще останете впечатлени

Горещи коктейли за празниците

Тези топли рецепти ще направят времето у дома още по-уютно

Три разкошни рецепти за сладкиши

Апетитно вдъхновение от празничното издание EVA Cook Book

Впечатлете гостите си с това сладко плато

Комбинирайте готови сладкиши по оригинален начин. Няма нужда от печене!

Празничните рецепти на Миранда Кер

Моделът залага на здравословни изкушения и по Коледа и Нова година

Коледните курабийки на Mimi's Fashion Moments

Гост блогърът на Miss Bloom Милена Витанова споделя любимата си празнична рецепта

Посрещаме 2018-та с много балончета и звезден блясък

Moët & Chandon с неустоимо предложение за празничните вечери

Рецептите на EVA в празнично кулинарно издание

60 рецепти от шеф готвачи и още вкусни вдъхновения

Печени фъстъци с подправки

Идеалната рецепта за коледната трапеза... и не само!

Какво издава за вас любимият ви коктейл

Изводите, които си правят барманите от това, което пием

Малинов чийзкейк без печене

Най-лесната рецепта, с която ще блеснат дори начинаещите домакини

Бяла пица с кисело мляко, рикота, домати и босилек

Позволявате си рядко да хапвате пица, заради хранителния си режим, защото не сте опитали тази...