Едни от най-хубавите спомени от детството ни са свързани с почивните дни, в които се събуждаме от аромата на прясно приготвени палачинки или пържени филийки.
Няма нужда да ви обясняваме защо това са любимите закуски на малки и големи. Можем да ги гарнираме според вкуса си, да ги хапваме солени или сладки, като перфектно допълнение на сутрешното кафе.
Днес в рубриката “Кулинарен уикенд” ви представяме две от любимите ни рецепти за уикенд закуски. Първата е за малко по-различни американски палачинки!
Необходими продукти:
2 яйца
щипка сол
2 с.л.захар
5 с.л. бакпулвер
една шушулка ванилия
400 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
2 чаши брашно.
Начин на приготвяне:
Разбъркайте яйцата с щипка сол, захарта и бакпулвера. Добавете вътрешността на една шушулка ванилия, прясното мляко, течната сметана и брашното. Пържете в намаслен тиган на среден огън. Поднесете ги поляти с мед или кленов сироп, пресни боровинки, банани и малини.
Пържени филийки с ягоди и маскарпоне, вдъхновени от Италия
Необходими продукти за 4 порции:
8 филийки от хляб за тостер
4 жълтъка
100 мл мляко
За попълване:
200 г ягоди
250 г маскарпоне
3 с.л. мед
1 пакетче канела на прах
За пържене:
40 г масло
Начин на приготвяне:
Изсипете маскарпонето в малка купа, добавете меда и канелата и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Сега е време за ягодите. Измийте ги добре, отстранете дръжките и подсушете. Нарежете по дължина на тънки филийки. Намажете филиите с маскарпоне, наредете върху половината от тях плътен слой ягоди и след това ги слепете една към друга.
Разбъркайте жълтъците с млякото до получаване на хомогенна смес. Оваляйте равномерно филийките от всички страни като внимавате да не се разпаднат. Пържете в предварително разтопеното масло до получаване на златист загар.
Сервирайте ги нарязани по диагонал. Ако искате да направите вкуса на тези пържени филийки още по-наситен, можете при сервиране да им добавите още малко мед или шоколад.
За още кулинарни изкушения посетете GourmetFriday.com