Beauty : Съвети & тенденции28 СЕПТЕМВРИ 2019

Митовете и легендите за разширените пори

Колко от това, което знаем е истина и колко не?

Разширените пори са едни от най-често срещаните проблеми, които ни делят от безупречната кожа. Но въпреки че са толкова разпространени, знаем много малко за тях. Затова решихме да разкрием кои от фактите по темата са истина и кои не.

Истина: Има два типа пори

Порите сами по себе си са малки отвори по кожата, но се разделят на два типа, според начина, по който са се появили – такива възникнали от потни жлези и такива с космен фоликул. Вторият тип е нашият по-голям проблем, защото образуват неприятен черен център, който всъщност най-лесно се забелязва.

Как да се справяме с торбичките и бръчките около очите

Мит: Порите се отварят и затварят

Често казваме, че студеното затваря порите, а топлината ги отваря. Е, не е точно така. Те всъщност само се разширяват на обем и се свиват, според различните дразнители.

Истина: Порите изглеждат по-големи заради UV-лъчите

Колкото повече слънчева светлина се абсорбира от кожата, толкова по-големи изглеждат порите, защото ултравиолетовите лъчи отслабват колагена, който държи порите свити.

Мит: Порите нямат функция

И не, функцията им не е просто да ни дразнят. Всъщност порите са навсякъде по кожата ни (само на лицето имаме над 20 000) и те освобождават пътя за растеж на косъма. Повечето пори не могат да се видят с невъоръжено око, но когато навлязат мръсотия, мъртви клетки или мазнини в порите, се образува дразнител, който става видим отдалеч.

Истина: С времето порите ни стават по-видим

За съжаление това е още един проблем, който се задълбочава с възрастта. Това е така, защото след 25-годишна възраст започваме да поддържаме по-ниски нива на колаген в тялото, който, както казахме отговаря за това колко свити и видими ще бъдат порите.

Мит: Трябва да мием постоянно лицето си, за да се отървем от тях

Всъщност прекомерното миене на лицето разширява порите, защото кожата изсъхва и се изтощава, следователно става по-податлива на раздразнение.

Истина: Менструалният цикъл има влияние върху порите

Една от причините, поради която се разширяват порите, е промяната на нивата някои хормони. А през различните части на менструалния ни цикъл постоянно се променят нивата на хормоните. Най-неприятен е ефектът в последните дни преди началото на цикъла.

Пробиотиците забавят стареенето на кожата

Как да третираме акнето във всяка възраст

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции15 ЯНУАРИ 2020

Пролет 2020: Деликатни и елегантни нови цветове за нокти

Всички харесваме класическия маникюр в ярко червено. Но през новия сезон тенденцията ни изкушава да поемем в нова посока!

Съвети & тенденции13 ЯНУАРИ 2020

Тестването на много нови продукти - вредно за кожата

И още грешки, които могат да ви състарят

Съвети & тенденции12 ЯНУАРИ 2020

По-красива кожа през новата година с тези 5 съставки в козметиката

Мнението на специалистите за съставките, които всички ще използваме през 2020

Грим29 ДЕКЕМВРИ 2019

Най-добрите бързи грим трикове

Когато имаме не повече от 5 минути да се гримираме, трябва да проявим малко хитрост