Beauty : Съвети & тенденции28 СЕПТЕМВРИ 2019

Митовете и легендите за разширените пори

Колко от това, което знаем е истина и колко не?

Разширените пори са едни от най-често срещаните проблеми, които ни делят от безупречната кожа. Но въпреки че са толкова разпространени, знаем много малко за тях. Затова решихме да разкрием кои от фактите по темата са истина и кои не.

Истина: Има два типа пори

Порите сами по себе си са малки отвори по кожата, но се разделят на два типа, според начина, по който са се появили – такива възникнали от потни жлези и такива с космен фоликул. Вторият тип е нашият по-голям проблем, защото образуват неприятен черен център, който всъщност най-лесно се забелязва.

Как да се справяме с торбичките и бръчките около очите

Мит: Порите се отварят и затварят

Често казваме, че студеното затваря порите, а топлината ги отваря. Е, не е точно така. Те всъщност само се разширяват на обем и се свиват, според различните дразнители.

Истина: Порите изглеждат по-големи заради UV-лъчите

Колкото повече слънчева светлина се абсорбира от кожата, толкова по-големи изглеждат порите, защото ултравиолетовите лъчи отслабват колагена, който държи порите свити.

Мит: Порите нямат функция

И не, функцията им не е просто да ни дразнят. Всъщност порите са навсякъде по кожата ни (само на лицето имаме над 20 000) и те освобождават пътя за растеж на косъма. Повечето пори не могат да се видят с невъоръжено око, но когато навлязат мръсотия, мъртви клетки или мазнини в порите, се образува дразнител, който става видим отдалеч.

Истина: С времето порите ни стават по-видим

За съжаление това е още един проблем, който се задълбочава с възрастта. Това е така, защото след 25-годишна възраст започваме да поддържаме по-ниски нива на колаген в тялото, който, както казахме отговаря за това колко свити и видими ще бъдат порите.

Мит: Трябва да мием постоянно лицето си, за да се отървем от тях

Всъщност прекомерното миене на лицето разширява порите, защото кожата изсъхва и се изтощава, следователно става по-податлива на раздразнение.

Истина: Менструалният цикъл има влияние върху порите

Една от причините, поради която се разширяват порите, е промяната на нивата някои хормони. А през различните части на менструалния ни цикъл постоянно се променят нивата на хормоните. Най-неприятен е ефектът в последните дни преди началото на цикъла.

Пробиотиците забавят стареенето на кожата

Как да третираме акнето във всяка възраст

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЪВЕТИ & ТЕНДЕНЦИИ

Съвети & тенденции02 АПРИЛ 2020

Смути за красота: Миранда Кер и Кандис Суанпоул споделят своите рецепти

Според супермоделите, тайната на сияйната кожа се крие в чаша

Съвети & тенденции28 МАРТ 2020

10 тайни за красотата на Бионсе

Нейният гримьор разкрива малките трикове, на които тя разчита всеки ден

Съвети & тенденции27 МАРТ 2020

Зоуи Дойч показва бюти рутината си, перфектна за дните у дома

Младата актриса за първи път разкрива как се грижи за красотата си