Защо тялото ни се нуждае от селен?

От къде да си го набавим чрез естествени източници

Въпреки че е един от най-важните микроелементи в нашето тяло, селенът не е особено популярен (или поне доскоро не беше).

Все пак е важно да знаем, че той участва в синтеза веществата с подчертан антиоксидантен ефект. За антиоксидантите се пише много и всички вече знаем, че те са ключови за организма и борбата му със свободните радикали, забавят стареенето, подобряват състоянието на кожата и я предпазват от вредното действие на ултравиолетовите лъчи.

Селенът е много важен и за сърдечно-съдовата система. Проучванията доказват, че хората с коронарна болест на сърцето в повечето случаи имат ниски нива на селен в кръвта. Този елемент е способен да спре възпалителните процеси в организма, които често са причина за сърдечни заболявания. Освен това той предотвратява запушването на артериите и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Защо тялото ни се нуждае от селен?

През изминалата година интересът към селена се увеличи значително, след като коронавирусът накара всички да се замислят за имунната си система. Селенът се слави със своите имуностимулиращи свойства, така че това не е изненадващо. При дефицит на селен реакцията на тялото срещу атаката на вирусите се забавя, след като той отговаря за производството на имуноглобулин и предпазва тялото от вируси и болестотворни бактерии.

Списъкът с ползи от селена е дълъг и всеки би могъл да намери причина да включи храни, богати на него в менюто си. Кой не иска да нормализира когнитивните си функции, да подобри паметта и концентрацията си? (Да, и това са част от свойствата м!) Но да преминем към това къде се съдържа селенът и как да го даваме естествено на организма си.

Защо тялото ни се нуждае от селен?

Най-богатите източници на микроелементи са бразилските орехи, риба тон, кокоши яйца, пилешко филе, ленени семена, гъби шийтаке.

Ако ви е трудно да включите подобни продукти в хранителния си режим, то е хубаво да опитате с хранителни добавки. Една таблетка на ден запълва дневната нужда на организма за селен. Важно е обаче преди това да се консултирате с лекар. Не е препоръчително прекаляването дори с подобни полезни добавки.

И със селен може да се предозира, затова най-добрият начин е да се придържате към здравословната диета, а ако имате по-спешна нужда от ползите му, да поискате професионалния съвет на медицинско лице.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.