Едва ли има дом, в който червеното вино да не е сред предпочитаните питиета.
Всеизвестен факт е, че именно червеното вино е убиец на свободните радикали в организма ни. Всъщност здравословните му качества са много – намалява нивото на лошия холестерол, разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, пречиства кръвта, полезно е при диабет и срещу анемия, предпазва от камъни в бъбреците, от кариес и периодонтит и други.
А благодарение на съдържанието на мелатонин, червено вино може да си пийваме и срещу бръчки.
Подобно на всичко друго, лечебните свойства на напитка зависят от дозата. Учените смятат, че за да е полезно, дневният прием трябва да е между 1 и 3 чаши.
Да пиеш червено вино обаче не е само с цел здраве. От векове виното е символ на връзката на човека със земята, на благородство и стил, на изтънченост и изискани маниери. Може би неслучайно се смята, че пиенето на червено вино е изкуство.
Как да пием божествената напитка? Има няколко правила, които ще направят пиенето на червено вино истинска наслада:
Избор на вино
Изборът на вино зависи от храната, която консумираме. Или казано по друг начин – първо избираме менюто и след това, съобразяваме с нея виното. Най-общото правило гласи, че червеното вино подхожда на червени меса. Мазната храна изисква тръпчиво вино. Леката храна като ордьоври и предястия подхожда на сухо, сладникаво вино. С червеното месо задължително се пие силно червено вино.
Чашата
Всички знаем ритуала по отпиване на глътка вино и тестване на качествата му. Не за това говорим тук. За удоволствието от червеното вино в домашни условия ще споменем само интересния факт, че чашата никога не се пълни до горе. В нея трябва да остане място виното да “разгърне” аромата си, затова сипваме до 2/3 на чашата.
Температурата
Повечето хора знаят, че червено вино се пие със стайна температура, а бялото – леко охладено. Вярно, но не съвсем. Повечето от нас възприемат за “стайна температура” 20-25 градуса. Това обаче е прекалено топло за червено вино.
Бяло вино и розе се пият студени, като бялото вино е най-приятно с температура 10-12 градуса. Правилото е, че колкото по-сладко е виното, толкова по-студено трябва да е. Червено вино с температура 16-18 градуса е най-добро за пиене. За леки червени вина най-подходящата температура е 12 градуса, а за силните – 16. При червените вина правилото е, че колкото е по-младо виното, толкова по-студено трябва да се пие.