Здраве & Фитнес : Здраве27 ОКТОМВРИ 2015

Официално обявяват колбасите за канцерогенни

СЗО иска да ги включи в списъка си с опасни храни

Беконът е вкусен! Толкова вкусен, че днес може да откриете всичко с вкус на бекон – пуканки, чипс, че дори и дъвки, и паста за зъни.

Е, ако сте почитатели на бекона, трябва да се подготвите! Яденето на преработени меса като кренвирши, колбаси, шунка, наденица и бекон, може да причини рак, съобщава Световната здравна организация (СЗО). Нещо повече, СЗО поставя в групата и червеното месо (говеждо, свинско, агнешко), но едно ниво по-ниско от преработените меса като храни, които са “най-вероятно” канцерогенни за човека.

Това обаче не е пълна изненада. “В продължение на години, Американския институт за изследване на рака (AICR) препоръчва да се намали приема на говеждо, свинско, агнешко и други червени меса, както и да се избягват преработените меса като бекон, наденица и кренвирши“, обясни зам.-председателят на изследването на AICR – д-р Сюзън Хигинботъм.
И наистина, изследванията са показали, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава риска от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година. Виновници са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят, а също консервирането и осоляването на колбасите, които увреждат лигавицата на дебелото черво.
Според преценките, около 34 000 смъртни случая вследствие на рак годишно могат да бъдат приписани на хранене, включващо много колбаси, а 1 милион смъртни случая – на тютюнопушенето и 600 000 смъртни случая – на консумацията на алкохол
Официално обявяват колбасите за канцерогенни
“Диета, богата на преработено месо е енергийно-богата и бедна на хранителни вещества. Тя е свързана с развитието на уврежданията и болестите на съвременната цивилизация”, казва д-р Майк Фенстър, кардиолог и автор на книгата The Fallacy of the Calorie: Why the Modern Western Diet is Killing Us and How to Stop It. “Това включва рак, но също и затлъстяване, диабет тип II, сърдечносъдови заболявания, невродегенеративни заболявания, автоимунни заболявания и много други състояния, свързани с продължително хронично възпаление”, допълва той.
Една от причините за това може да е хема, съединението, което дава червения цвят на месото и може да увреди лигавицата на червата. Освен това, когато месото се съхранява за по-дълъг период от време чрез опушване, осоляване или добавяне на консерванти, в него могат да се образуват канцерогенни вещества. Друга причина може да бъде, че хората, които ядат повече месо, приемат по-малко храни на растителна основа, които предпазват от рак. Според някои изследвания, консумацията на месо със зеленчуци намалява повишения риск от рак. Все пак, някои учени остават скептично настроени.
Експертите съвестват да намалим приема на преработени меса като предпазна мярка. Международната агенция за изследване на рака препоръчва хората да консумират не повече от 500 г червено месо на седмица, за да намалят риска от рак на дебелото черво.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.