Най-опасните химикали в козметичните продукти

Пудрата и лакът за нокти крият канцерогени

Козметичните ни средства за разкрасяване могат да крият опасни за здравето химикали, доказва науката.

Излишно е да крием, че повечето жени имаме специално отношение към козметиката и грим продуктите и обожаваме да прибавяме по нещо ново към колекцията си. И сме сигурни, че огромна част от дамите споделят същата страст. Официалните данни в Америка пък показват, че жените там ползват средно по 12 козметични продукта, само за да се приготвят сутрин.

Затова е особено важно да сме информирани и за рисковете от честата употреба на някои продукти. За съжаление, много от любимите ни разкрасители могат да крият опасни химикали, дори такива с доказано канцерогенно действие при продължителна употреба.

И така – кои са най-опасните химикали в състава на козметиката ни?

Слънцезащитните филтри

Около формулите на продуктите с UV защита се завихрят непрекъснати дискусии. От една страна, всички сме наясно с това колко опасно е да се оставим да изгорим на слънце. От друга, редица организации предупреждават, че слънцезащитните филтри в козметиката не са безопасни за огранизма. Сред най-критикуваните е съставката оксиноксат – доказано е, че може да предизвика проблеми с тироидната жлеза и сигналите в мозъка при лабораторни животни.

Нашият съвет: Да се пържите на плажа без защита не е вариант. Но се опитайте да прекарвате повече време на сянка и да намалите кличеството кремове, които кожата поема.

Оксибензон

Този химикал се съдържа във формулата на някои фон дьо тени с цел слънцезащитно действие. Доказано е обаче, че се абсорбира в организма през кожата и че продължителната употреба може да доведе до натрупване на веществото в организма. В резултат, можем да развием алергична реакция към слънчевите лъчи.

Невротоксични метали в пудрата за лице

Матиращите пудри могат да съдържат метали като алуминий и барий. Те са разрешени за употреба в козметиката само в ограничени количества. Но тъй като жените напластяват толкова много различни продукти върху кожата си, никой не може да изчисли колко “ограничени” са в крайна сметка тези количества за всеки поотделно.

Силика и розов кварц

Включени в състава на много ружове, тези съставки могат да имат канцерогенно действие при натрупване в организма. Отново, тяхното използване в продуктите е лимитирано в рамките на определени разрешени количества. Но контролът върху това какво количество абсорбираме за по-дълъг период от време е спорен.

Най-опасните химикали в козметичните продукти

“Токсичната тройка”

Става въпрос за химикали, съдържащи се в лаковете за нокти – толуен, дибутил фталат и формалдехид. Те могат да бъдат вдишани и да причинят рак, а особено опасни са при бременни жени, тъй като крият риск и от увреждане на плода! След 2006 година, марки като Orly, OPI, Estee Lauder и Sally Hansen преформулират продуктите си и изключват от състава на своите лакове опасната “тройка”.

Нашият съвет: Използвайте лакове само на реномираните марки, за които се знае, че използват безопасни съвременни формули.

И освен това е хубаво да се лакирате на терасата, или поне до отворен прозорец – така вдишвате много по-малко от химичните вещества в продукта.

Парaбени и аромати

Парабените се използват в много козметични продукти като консервант. Проблемът е, че имитират действието на естрогените и могат да причинят нарушения във фунционирането на ендокринната система. Ароматите пък често са обвинявани за главоболия и астма. А истината е, че се съдържат и в най-невероятните продукти. Спиралата за очи например може да е пълна с изкуствени аромати. Причината е, че така се прикрива острата миризма на останалите химични съставки в туша.

Най-опасните химикали в козметичните продукти

Олово

Някои червила все още включват във формулата си олово, което може да се натрупва в организма. Свързват го с поведенчески проблеми и затруднено усвояване на нова информация.

Нашият съвет: Пълният отказ от грим и други козметични продукти е трудно и доста крайно решение. Но най-добре за здравето ни е да се информираме за състава на продуктите – особено онези, които използваме всекидневно. Опитайте се да включите в ежедневните си ритуали повече натурални средства.

5 натурални средства против косопад, които наистина действат!

Сияйна кожа само в 9 стъпки

Овесени ядки срещу неприятни миризми

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.