Кои са най-полезните плодове и зеленчуци през този сезон?

Експертите съветват да ги избираме според цвета

Лятото е сезонът на пресните плодове и зеленчуци, които са страхотен източник на витамини и минерали.

Според традиционната китайска медицина цялата вселена, в това число и човешкото тяло, се изгражда от пет основни вида енергия – дърво, огън, земя, метал и вода. А всяка от тях се свързва с определен цвят.

Съвременните експерти също вярват в силата на цветовете на храните. Те са единодушни, че цветът е знак, че в съответния плод или зеленчук се съдържа голямо количество от определени витамини.

Така че, вижте на какво да заложите този сезон и какво да избягвате:

Оранжевият цвят в плодовете и зеленчуците говори за наличието на бетакаротини, които неутрализират потенето в жегите, подобряват зрението и укрепват дихателните пътища. Така че, наблягайте на тиква, мандарини, праскови, кайсии, моркови, пъпеши.

Червеният цвят в черешите, дините и ягодите, богати на ликопен, има антиоксидантен ефект и помага на кожата да се защитива по-добре от щетите, които й нанася вредните слънчеви лъчи. Препоръчителни за този сезон са зеленчуци като доматите.

Ако искате да балансирате нивата на холестерол в организма си, наблегнете на жълтите плодове и зеленчуци. Праскови, манго, жълти чушки, круши, грейпфрут – те са богати на флавоноиди, които поддържат нивата на добрия холестерол.

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци през този сезон?

Сините и лилави плодове и зеленчуци предотвратяват възпаленията в организма, подобряват кръвообращението (спират подуването на краката) и се борят с преждевременното стареене. Изберете за менюто си боровинки, цвекло, грозде, къпини, касис, патладжан.

Ако искате да подсилите имунитета и да намалите килцата, наблегнете на зелените плодове и зеленчуци. Те намаляват нивата на лошия холестерол и стимулират притока на кислород в мозъка. Така че, хапвайте повече краставици, марули, киви, авокадо и ябълки.

Може би единствената група, към която трябва да сте по-внимателни, са на белите храни. Учените са категорични, че не трябва да прекаляваме с тях и дори на моменти да ги избягваме, защото прекаляването с тях ще нанесе повече вреди, отколкото ползи. Тук попадат млечните продукти, оризът, карфиолът, целината, чесънът, както и рафинираната захар и солта. 
Снимки: Pinterest

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.