Лятото е сезонът на пресните плодове и зеленчуци, които са страхотен източник на витамини и минерали.
Според традиционната китайска медицина цялата вселена, в това число и човешкото тяло, се изгражда от пет основни вида енергия – дърво, огън, земя, метал и вода. А всяка от тях се свързва с определен цвят.
Така че, вижте на какво да заложите този сезон и какво да избягвате:
Червеният цвят в черешите, дините и ягодите, богати на ликопен, има антиоксидантен ефект и помага на кожата да се защитива по-добре от щетите, които й нанася вредните слънчеви лъчи. Препоръчителни за този сезон са зеленчуци като доматите.
Ако искате да балансирате нивата на холестерол в организма си, наблегнете на жълтите плодове и зеленчуци. Праскови, манго, жълти чушки, круши, грейпфрут – те са богати на флавоноиди, които поддържат нивата на добрия холестерол.

Сините и лилави плодове и зеленчуци предотвратяват възпаленията в организма, подобряват кръвообращението (спират подуването на краката) и се борят с преждевременното стареене. Изберете за менюто си боровинки, цвекло, грозде, къпини, касис, патладжан.
Ако искате да подсилите имунитета и да намалите килцата, наблегнете на зелените плодове и зеленчуци. Те намаляват нивата на лошия холестерол и стимулират притока на кислород в мозъка. Така че, хапвайте повече краставици, марули, киви, авокадо и ябълки.