Ключът към по-добра продуктивност се крие в… тишината?

Ще се изненадате как действа тя на мозъка ни

Знаете ли, че проблемите с паметта и съсредоточеността не се отнасят само за възрастните хора, а могат да започнат още от 30-тата ви година?

Напоследък те са обект на редица изследвания, чрез които учените се опитват да открият начин да запазим бързия си и бистър ум за по-дълго време. От тях пък произлизат редица упражнения, игри и дори приложения за мобилни телефони, които “тренират” мозъка и обещават да подобрят концентрацията и продуктивността на работещите хора. Оказва се обаче, че вместо да губим време с тези модерни решения, можем да направим нещо много по-просто и в пъти по-ефикасно.

Според ново проучване на учените от университета Duke в САЩ, тишината може да подобри паметта ни и да ни направи много по-съсредоточени.

Изследователят и биолог Имке Кристе, заедно с останалите учени в изследването, наблюдвали поведението на лабораторни мишки, за да могат да разберат какво е точното влияние на звука върху мозъка ни. След като подложили четири различни групи мишки на различни аудио симулации, те проучили техните физически състояния. Групите, които били изложени на музика, звуци, издавани от малките им и бял шум, имали непосредствена реакция. Групата, оставена на тишина, която в началото била контролна група, показала най-съществен резултат.

ecfaaaca80695329c1fc5078c911acc5

Изследването показва, че два часа тишина на ден спомагат за произвеждането на клетки в зона от мозъка, наречена хипокампус или регионът, отговорен за спомените или сетивата. Кристе очаквала този резултат да се появи в групата, изложена на звуци и по-специално музика, а не в тази на тишина. Именно абсолютното отсъствие на звуци, което се възприело от организма като неестествено, провокирало високите нива на чувствителност на тази зона в мозъка.

Изводът е много прост – когато се окаже, че до такава степен сме свикнали с външни стимули през цялото време на денонощието, малко тишина и спокойствие могат да направят чудеса за ума ни. Представете си го като разходка в средата на деня или просто чаша чай или кафе, изпити в абсолютно спокойствие, които могат да се превърнат в скритото ви оръжие за повече продуктивност.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.