Кайсиите са вълшебният летен плод за здраве и красота

5 причини да включите летния плод в диетата си

Не е случаен съветът на експертите да се стараем да ядем предимно сезонни храни.

Кралица Елизабет II например е на 94 години, в блестящо здраве и с бодър дух, а Нейно Величество има основно правило по отношение на своя хранителен режим – винаги да консумира плодовете и зеленчуците на съответния сезон.

И тъй като сме в разгара на лятото, официално е сезонът на вкусните, но и невероятно полезни плодове, като кайсиите. Ето няколко интересни факта за тях, които доказват, че през горещите дни е страхотно за организма ни да наблягаме на тези благодатни оранжеви плодове.

Полезни са за доброто зрение

Благодарение на съдържащите се в тях каротеноиди, кайсиите добиват ярък цвят, а когато ги консумираме, те са в състояние да благоприятстват здравето на очите ви. Активните съставки в този плод предотвратяват окислителните процеси в клетките и забавят възрастовите изменения в очите.

Мощни антиоксиданти

Кайсиите притежават необичаен заряд от антиоксиданти, осигуряващи сигурна защита на клетките, които биват атакувани непрекъснато от свободните радикали. Плодовете с наситен цвят са богати на бета каротин, витамини А, С и Е, както и на флавоноиди. А този арсенал от антиоксидантни съставки предотвратява възпалителните процеси, укрепва имунната система и забавя процеса на стареене.

Здрав стомах

Страшно много хора се борят с проблеми с храносмилането. Кайсиите са плодове, които обаче могат да повлияят пряко на общото здраве на организма и конкретно на стомаха. Те съдържат два вида фибри – разтворими и неразтворими. Първият вид поддържа правилната киселинност в стомаха, контролирайки кръвната захар и холестерола. Неразтворимите фибри пък подобряват перисталтиката и поддържат полезните бактерии.

Кайсиите са вълшебният летен плод за здраве и красота

Красива кожа

Както споменахме по-горе, витамините А, С и Е са изключително важни, а кайсиите са богати на тях. Но тези витамини имат сложен ефект върху кожата – в комбинация те съумяват да я подхранят и овлажнят отвътре. Ако похапвате често кайсии, със сигурност ще допринесете за еластичността и здравословния блясък на кожата си. Освен това, както е известно, витамините А и Е са ключови за здравето на ноктите и косата, които имат особена нужда от „витаминозна подкрепа“ през лятото, тъй като и те са атакувани безпощадно от слънцето.

Източници на минерали

Кайсиите са отличен източник на калий, а този минерал е необходим на организма за редица важни функции – например за правилната работа на централната нервна система, както и тази на мозъка. Недостигът на калий уврежда паметта, води до повишена умора и съответно по-ниска работоспособност. В тези вкусни плодове има съдържание и на магнезий и фосфор, за които също тялото ви ще ви бъде благодарно.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.