Здраве & Фитнес : Здраве24 ОКТОМВРИ 2018

Какво представлява пърженето с въздух?

Вече има как да похапваме пържени картофи без угризения на съвестта

Пърженето на храната е най-вредният и все пак един от най-предпочитаните начини за приготвянето й

Проблемът при пърженето на картофи, пиле, както и други меса и зеленчуци, се състои в това, че при обработката на храната тя буквално “поема” повече калории, заради мазнината в която се пържи.

Най-добрите начини неусетно да горим калории

А когато доставяме на тялото си повече калории от необходимите му, за да функционира правилно, то ги складира под формата на мазнини. Освен на теглото, пържената храна се отразява и на здравето на едни от най-важните органи, обработващи веществата, които приемаме – стомаха, черния дроб и сърцето.

Въпреки всички препоръки и правила от здравните експерти, понякога е много трудно да устоим на вкусните хрупкави пържени картофки или пикантни крилца.

Какво представлява пърженето с въздух?

Ако не искате да се откажете от вкуса на пърженото, но желаете да запазите фигурата, както и здравето на тялото си, може да си отдъхнете!

Науката и технологиите са обединили сили, а резултатът е т.н. “air fryer” или фритюрник, който използва горещ въздух, за да изпържи любимата ви храна.

Това нововъведение в кухненските уреди е уникално по рода си, тъй като използва изключително малко или дори никаква мазнина, за приготвяне на храната. Въздухът в уреда се загрява до температура от 200 градуса и е подходящ за пърженето на пилешко, свинско, риба, картофи и дори броколи и карфиол.

 

Air Fryer Philips

Заради високата температура, циркулираща в уреда около храната, тя придобива същата хрупкава коричка и неустоим вкус, каквито би добила и ако я приготвите в традиционния фритюрник, използващ много мазнина.

При пърженето с горещ въздух се използва до 80% по-малко мазнина в сравнение с обикновените уреди за пържене, като това намалява драстично калориите, които приемате и от там следва, че е възможно най-здравословната алтернатива за тези от вас, които не успяват да се откажат от вкуса на пърженото. 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.