Здраве & Фитнес : Здраве25 ОКТОМВРИ 2016

Как да се сдобием с бели зъби само за минути?

Разберете какви са предимствата и недостатъците на тази процедура

Една красива усмивка винаги кара да се чувстваме по-уверени и има важна роля в социалния живот на всеки. Затова и белите зъби са толкова важни днес.

В последните години процедурата с избелване на зъбите се превърна в популярен, лесен, бърз и много ефективен начин за подобряване на естествения им цвят. Високата степен на успех и фактът, че не се изпилява никоя от зъбните повърхности, го правят сигурен и предсказуем метод, когато искаме да променим усмивката си.

Много проучвания през годините доказват, че професионалното избелване, направено под контрола на зъболекар, не уврежда зъбите. То е безопасна и ефективна процедура, когато спазвате инструкциите на вашия дентален лекар. Но какво представлява тя и какви са предимствата и недостатъците й? Отговорите дава професионалистът д-р Давидова:

ninaagdalpantsless

Какво трябва да знаем за процедурата преди да прибегнем към нея?
Както и да решите да избелите зъбите си, не пропускайте да посетите вашия стоматолог за професионално почистване и преглед. При почистването се премахва зъбния камък и плака, и всички външни петна. Така може да откриете, че това е всичко необходимо, за да имате по-бели зъби и по-бляскава усмивка. По време на прегледа зъболекарят ще провери състоянието на зъбите и венците ви. Избелването е сигурно и с видим резултат след лечение на всички проблеми в устата ви. Важно е да знаете, че пломби, фасети и корони няма да се избелят. Така че, ако промените цвета на естествените зъбите около тях, може да се получи разлика. Но не се притеснявайте, и за вас има изход и вашият стоматолог ще ви препоръча друг вид избелване. То обаче не е подходящо за бременни или кърмещи жени.

Колко начина за избелване съществуват?
Ако искате да избелите зъбите си можете да се обърнете към своя зъболекар или да използвате избелващи ленти, писалки, фабрични шини и гелове или други продукти, които се предлагат в търговската мрежа. Те обаче не са изработени специално за вашите зъби и не са съобразени с индивидуалните ви нужди. Съдържат по-слаб избелващ агент в сравнение с продуктите, използвани при професионалното избелване и затова избелването е по-малко надеждно и може да отнеме повече време.

zybi

Професионалното избелване се извършва под контрола на дентален лекар в стоматологичния кабинет или у дома с индивидуално изработени шини.
• Избелването в зъболекарския кабинет позволява използването на избелващ гел с по-висока концентрация и обикновено изисква едно посещение. Гелът се поставя върху зъбите, след като се изолират венците. Може да се използва светлина за подобряване действието на избелващия агент. Това избелване е ефективно, бързо и след около час зъбите ви са по-бели, а усмивката по-искряща.
• Професионалното избелване на зъбите у дома продължава няколко дни или седмици и също е под контрола на стоматолог. То се извършва с индивидуално изработени за вас шини, за горни и долни зъби. В тях се поставя избелващия гел, който е с по-ниска концентрация от този, използван в стоматологичния кабинет. Гелът остава върху зъбите определено време, посочено от фирмата производител и според указанията на зъболекаря ви.

Може би сте виждали хора, които имат „лилав“ зъб в резултат на девитализирането (умъртвяването) му. Това представлява естетичен проблем, който може да се реши с вътрешно избелване на зъба в стоматологичен кабинет. Използва се висок процент избелващ гел, поставен във вътрешността на зъба. Избелващият агент се оставя за няколко дни, като се проследява промяната на цвета. Процедурата може да се повтори, докато се постигне желания резултат.

zybi-2

Повечето хора смятат, че избелването е болезнено и прави зъбите чувствителни. Вярно ли е това и за какъв период от време?
Чувствителността на зъбите е очакван страничен ефект, който се появява при някои, не при всички, пациенти. Обикновено е краткотрайна и отзвучава в рамките на няколко дни. Kакво обаче казват пациентите? “Слушала съм много за избелването на зъбите, колко е хубаво, колко не е хубаво, как не вреди на зъбите, как вреди на зъбите… Един ден реших “Това е то, ще го направя”. Отидох при д-р Давидова, обясних какво искам, какво ме притеснява, какъв резултат очаквам от процедурата, въобще всичко, което ме вълнуваше. Тя беше изключително любезна, обясни ми, че избелването, което прави тя е със същия гел, които се дава за домашна употреба, но в много по-висока концентрация, че не вреди на зъбите, когато не се прекалява, и че ще усещам чувствителност в рамките на 24 часа след избелването. И така … започнахме. Настаних се удобно в почти легнало положение. Асистенката на д-р Давидова през цялото време се стараеше да се чувствам комфортно и удобно. За моя изненада докторката добре изолира венците и устните ми, в резултат нямах никакви изгаряния или ранички по меките тъкани (слушала съм много неприятни разкази от мои познати за изгаряния по венци, устни и език при избелване на зъбите). И Voala… след 1 час престой, красиви бели зъби като перли и прекрасна усмивка. А болка? Болката в зъбите беше минимална и отшумя в рамките на 12 часа след процедурата.

Колко трайни са резултатите?
Избелването променя цвета на зъбите временно (за разлика от фасетите и короните) и трайността на резултата е пряко свързана с личните ви навици. Ако избягвате консумацията на оцветяващи храни и напитки, напр. къпини, боровинки, кафе, вино, и тютюнопушене цветът на зъбите може да остане стабилен в продължение на година или по-дълго.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.

Лъжица зехтин на гладно е най-старият трик за дълголетие
Здраве29 АВГУСТ 2022

Лъжица зехтин на гладно е най-старият трик за дълголетие

Не една или две са причините да приемате по една лъжица зехтин на ден.

Защо трябва да пием топла вода през лятото?
Здраве25 ЮЛИ 2022

Защо трябва да пием топла вода през лятото?

В предстоящите горещини трябва да се опитаме да не пием студена вода, а гореща. По този начин ще освежим тялото си.

За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?
Здраве22 ЮЛИ 2022

За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?

Минералните соли са от основна полза за функциите на тялото ни. Какви са оптималните нива и кога е подходящо да се приемат? Вижте повече тук.