Как да работите на компютър, без да пречите на здравето си?

Развенчаваме някои митове за офисния режим

Съветите за ежедневната ни рутина винаги са ни били интересни и няма да спрем да четем статии за това как да спим, как да избираме продукти, как да се грижим за домашните животни и изобщо как да се справяме с обикновените дейности всеки ден. Но е добре да се опираме на проверени факти, а не на съмнителни такива, които днес ни заливат отвсякъде.

Една от темите, които вълнуват най-много всички работещи в офис е, как правилно да работим на компютър – има някои митове за това, в които е добре да спрем да вярваме.

Работата зад компютър не разваля зрението.

Това звучи нелогично, но е вярно. Безспорно дългата работа на компютър уморява очите, но дължината на очната ябълка при възрастните не е засегната от това. А именно – голямата дължина е причината за късогледство то. Уморените очи също са проблем. Американсдката оптометрична асоциация дори е предложила определението „синдром на компютърното зрение“, чийто симптоми освен умора на очите, включват сухота на очите, главоболие, болка в шията и раменете, временно влошаване на зрението и разбира се, всичко това е съврзано с работата зад компютър.

Как да работите на компютър, без да пречите на здравето си?

Профилактиката е много проста: трябва да си осигурите максимален комфорт на работа. Мониторът трябва да бъде чист, с подходяща яркост, подходящ контраст, не трябва да има отблясъци. Още един важен момент е необходимостта да мигате по-често, за да хидратирате роговицата. Хоратая, които работят твърде дълго на компютър, са свикнали да мигат често. За такива хора са създадени дори специални програми, които им напомнят да мигат по-често. Самият монитор трябва да бъде малко по-нисъко от нивото на очите, за да могат те да гледат леко надолу и клепчаите да ги предпазват от изсъхване. И, разбира се, правилото 20-20-20 е важно: през 20 минути гледайте на 20 метра пред вас за около 20 секунди.

Работата на тъмно е позволена.

Да се чете книга на хартиен носител на слабо осветление също е възможно. В най-лошият случай това ще доведе до умора на очите.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.

Лъжица зехтин на гладно е най-старият трик за дълголетие
Здраве29 АВГУСТ 2022

Лъжица зехтин на гладно е най-старият трик за дълголетие

Не една или две са причините да приемате по една лъжица зехтин на ден.

Защо трябва да пием топла вода през лятото?
Здраве25 ЮЛИ 2022

Защо трябва да пием топла вода през лятото?

В предстоящите горещини трябва да се опитаме да не пием студена вода, а гореща. По този начин ще освежим тялото си.

За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?
Здраве22 ЮЛИ 2022

За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?

Минералните соли са от основна полза за функциите на тялото ни. Какви са оптималните нива и кога е подходящо да се приемат? Вижте повече тук.