Зехтин
Той е в основата на средиземноморската диета и това е напълно заслужено. Зехтинът е богат източник на мононенаситени мастни киселини със съставки, които са показали противовъзпалителни свойства. В продължение на няколко години има стотици проучвания, които показват многобройните ползи от зехтина, подчертават неговите свойства за защита на сърцето, подобряване на външния вид на кожата и цялостно подобряване на здравословното състояние.
Тахан
Таханът е чудесен както за намазване върху хляб, така и като разядка към плодове и зеленчуци (например ябълки или селъри) и като овкусител за салати. Можете да го използвате, за да приготвите също питателен хумус, халва. Сусамът, от който се прави таханът, има много хранителни свойства, висока стойност на протеини и витамини и заслужено се класира в списъка със супер храни.
Гъби
Неслучайно се наричат “месото” на вегетарианците. Гъбите са с ниско съдържание на въглехидрати, калории, натрий, холестерол и мазнини и високо съдържание на фибри и протеини. Гъбите са богати и на витамини, които помагат да се поддържа здравословен метаболизъм и са отличен източник на калий – минерал, който помага за понижаване на високо кръвно налягане.
Нещата, които помагат на мозъка да остане млад
Кои са най-вредните за тялото храни?