7 признака, че не пиете достатъчно вода

Увеличете приема на течности до два пъти този сезон

Ежедневно се наливаме с вода, защото знаем, че е полезно, но все пак може да се окаже, че е недостатъчно за организма.

Медицински доказано е, че недостатъчното количество питейна вода може да предизвика сериозни здравословни проблеми, включително и храносмилателни проблеми, инфекции на пикочните пътища, тревожност и хронична умора.

Спорта и високите температури водят до честото обезводняване на тялото. Затова именно в този сезон увеличете до два пъти приема на вода. Как обаче да разберете, че тялото ви се нуждае от по-големи количества вода, отколкото приемате? Жаждата е първия симптом на дехидратацията, но има и още няколко, които дори могат да ви изненадат:

Лош дъх
Едно от свойствата на слюнката е да отстранява бактериите в устата. Когато обаче сте дехидратирани, тя е недостатъчна и това е чудесно място за развиването на вредните организми.

Чувствате се объркани
Да се чувствате объркани в днешния свят може да бъде причинено от много неща. Едно от тях обаче е недостатъчното количество вода, което приемате. Дехидратацията може да доведе до свиване на мозъчната кора и намаляване обема на кръвта, което означава, че по-малко кръв и кислород ще потекат към мозъка. Кръвоносните съдове в мозъка се разширяват, а резултатът може да е възпаление и пристъпи на мигрена.

7 признака, че не пиете достатъчно вода

Глад за мазни и сладки храни
Черният дроб се нуждае от големи количества вода, за да функционира правилно. Ако тя е недостатъчно, той праща сигнал до мозъка, че има нужда от повече “гориво“. А това се изразява в глад към по-мазни и сладки храни.

Разтяганията, които елиминират подуването

Състоянието на кожата ви е влошено
Без необходимата влага, кожата става дехидратирана и не толкова еластична. Токсините се натрупват по кожата в резултат на различни кожни заболявания, като акне, псориазис, екзема. Ако продължите да не доставяте достатъчно вода на тялото си, това съвсем скоро ще стане трудно преодолим проблем.

Изморени сте
Ако в последно време се чувствате изморени без видима причина, най-вероятно страдате от дехидратация. Когато нивата на вода в тялото ви са ниски, се намалява обема на кръвотока, което затруднява сериозно работата на сърцето.

Чести болки в ставите и гърба

Тъй като хрущялите на вашето тяло се състоят от близо 80% вода, пиенето на вода след изпотяване е от съществено значение за поддържане на костите и ставите здрави. Ако обаче усещате чести болки в гърба и ставите, помислете дали количеството вода, което приемате е достатъчно.

Проблеми с храносмилането
Водата подпомага жизнените процеси в тялото, включително и работата на храносмилателната система. Когато сте дехидратирани обаче, отпадъците се движат през дебелото черво по-бавно, което може да доведе до запек или други нарушения в храносмилането.

Как алкохолът влияе върху менструалния цикъл

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.