Как да пробудим спортиста в нас?

Няколко начина, които ще ни помогнат с мотивацията за повече движение всеки ден

Всеки може да тренира редовно дори когато не му идва отвътре…

Като човек, който никога не е изпитвал жизнеутвърждаващата нужда от спорт в живота си, но все пак вълнуващ се от здравословен лайфстайл, съм опитвала какво ли не, за да си създам навици за тренировка поне 2-3 пъти седмично.

И често съм се проваляла след значителен период на отдаденост и желание за постигане на резултати. В последно време обаче успях да внедря няколко редовни сесии тренировки с помощта на ютюбъра Ейми от канала Bodyfit by Amy. Започнах с low impact cardio тренировки и в един момент бях достатъчно силна и устойчива, за да премина към 30-минутния й cardio blast. Плавността на прехода се оказа плюс, както и фактът, че не си наложих стриктна програма. Нямаше график, който да ме притиска, съответно желанието ми да се връщам към тренировките се раждаше естествено и не ме обременяваше психически. Да се мотивираш за спорт, както сте се убеждавали вероятно сами неколкократно, е много по-тежко занимание от самата тренировка.

Как да пробудим спортиста в нас?

Ето няколко примерни тактики, които ще пробудят вашата заспала мотивация за движение:

1. Представете си живота си, след като сте подобрили физическото си състояние. Може да ви изглежда прекалено езотерично, но визуализацията какво би било, ако сте в перфектната форма, енергични и здрави, може да се превърне в мощен стимул за започване на тренировъчен режим. Искате да изглеждате по-добре, да сте по-здрави заради децата си, да влезете отново в любимия си бански отпреди раждането? Помислете за хубавите неща, които ще настъпят в живота ви с помощта на малко движение и се устремете към него!

2. Сложете край на ограничаващите мисли! Като това колко сте уморени всеки ден след работа или как сутрин предпочитате да поспите малко повече, вместо да станете да потренирате. Вярно е, животът е динамичен и изтощителен, но всички хора разполагаме с едни и същи 24 часа от денонощието и някой се справят много добре с разпределянето им. Имайте също предвид, че спортът е най-големият враг на умората и ако само тя ви спира, знайте, че ще се чувствате много по-живи, отделяйки по няколко часа седмично за тренировки.

Как да пробудим спортиста в нас?

3. Фитнесът не е място, а активност! Да, не ви е нужно да ходите до залата (в момента на практика това е невъзможно). Дори когато са отворени обаче фитнесите далеч не са единственото място, където може да тренирате. Не е вярно, че няма смисъл да го правите у дома! Не е също проблем, ако не може да отделите постоянно място за тази цел в апартамента или къщата си.

Как да пробудим спортиста в нас?

4. Да тренираш сам също е супер! Не си търсете извинения от типа: „не ми се тренира сам“. Вярно, че за някои хора груповите упражнение като йога, пилатес, аеробика и т.н. са опция за социализация, но удоволствието от движението е не по-малко, когато се случва насаме. Винаги имате, разбира се, възможността да си пуснете видеочат с приятел, докато правите една и съща тренировка, с професионален инструктор (като Ейми във видеото по-долу!) или с половинката ви.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ФИТНЕС

Кратка тренировка с Дилета Леота
Фитнес13 СЕПТЕМВРИ 2022

Кратка тренировка с Дилета Леота

Постелка и стена – това е всичко, от което се нуждаем, за да направим тази кратка, но интензивна тренировка.

10-минутна тренировка убиец на мазнини и калории
Фитнес13 МАРТ 2022

Най-релаксиращата тренировка за корем

+ разтягания за гръб

Да се възползваме максимално от антиейдж свойството на тренировките
Фитнес12 МАРТ 2022

Да се възползваме максимално от антиейдж свойството на тренировките

Активният начин на живот ни дава възможността да забавим часовника с до 10-12 години