Секстингът изневяра ли е и въпросите за модерните връзки

Психолозите предупреждават за новите проблеми в съвременните отношения

През последната година всичко мина онлайн – дори и отношенията ни. Има ли за какво да се притесняваме във връзката си тогава?

Технологията изцяло промени играта в любовта и връзките – срещаме се в сайтове за запознанства и приложения, общуваме по-често чрез съобщения, вместо лице в лице, поддържаме връзки през FaceTime, изразяваме емоциите си с емотикони и дори флиртуваме през чата.

По време на пандемията това беше спасение за много двойки, които не можеха да прекарат изолацията заедно или бяха приковани в различни държави. Само че вече сме извън този етап, а този тип отношения вече се превърнаха в навик.

Секстингът изневяра ли е и въпросите за модерните връзки

Все по-чести стават интернет изневерите и с платформи като Tinder и OnlyFans, които предразполагат към такъв тип динамика във връзките, това не трябва да ни учудва.

Психолозите откриват няколко фактора причинители – или заради многото прекарано време вкъщи с половинката, което в много случаи умножава вече съществуващите проблеми между партньорите, но и лишава много връзки от искрата, или заради самия навик, който развиваме онлайн в отношенията. Много хора споделят, че дори в щастлива връзка вече чувстват, че имат нужда от допълнително вълнение и силни емоции, които намират главно онлайн.

Къде обаче е границата?

Сюзън Дж. Елиът, психолог и автор на книгата “Getting Back Out There“ споделя, че има няколко въпроса, които трябва да си задаваме всеки път, когато се чудим дали държанието ни онлайн не би нарушило връзката ни. Ето кои са те:

  • Бихте ли написали същото съобщение, ако партньорът ви присъстваше? Според Елиът, най-щастливите двойки спазват правилото, “ако не бихте го направили пред мен, не го правете” – с него няма сиви зони, а ясен отговор, който не засяга само темата за съобщенията, а цялата ни динамика във връзката.
  • И двамата ли се чувствате комфортно с това? Ако сте говорили с половинката си по въпроса и двамата сте съгласни, че този тип поведение работи за вашата връзка, тогава всичко е наред. Но ако чувствате, че трябва да скриете от страх, че ще нарушите чувствата на партньора си, значи това, което правите не е правилно.
  • Бихте ли направили същото с близък приятел или член на семейството си? Това е много показателен въпрос за отношенията ви с хора извън връзката. Ако смятате, че разговорите, които водите с даден човек, не биха били подходящи за отношенията с други ваши близки, вероятно има нещо, което не искате да си признаете.

Най-важният съвет, който психолозите ни дават във всяка подобна ситуация, независимо дали тя се развива онлайн, или не, е да говорим с партньора си. Обикновено проблемът не е в това, което извършваме, а в тайните, които пазим.

Още от MissBloom за връзките:

От коя раздяла боли най-много?

32% следят бившите си в интернет

Тайните убийци на една връзка

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...