Living : Лица12 ДЕКЕМВРИ 2019

“Борбата за влияние е изтощителна, празна и нелепа” или истината за инфлуенсърите от Гаранс Доре

Тази история е разказана от Гаранс Доре – може би първият истински инфлуенсър в мрежата, много преди изобщо да има Instagram

В света на модата през 2007-ма Гаранс Доре и Скот Шуман са нещо като Бионсе и Джей Зи на стрийт стила. Те са първите инфлуенсъри със собствени модни блогове, години преди изобщо да се появи Instagram.

Скот Шуман и Гаранс са най-влиятелните стрийт стайл блогъри в света. На всички големи модни дефилета двойката е на първия ред. Всички врати се отварят за тях, но цената се оказва неочаквано висока за Доре.

“Спечелих повече пари, отколкото някога съм мислела, че е възможно”, казва Гаранс, която преди няколко години внезапно напусна първия ред и почти обърна гръб на света на модата, след като преживява тежък шестгодишен епизод на дълбока депресия и стига до пълен психически срив.

Прочетете още: Идва ли пост-дигитална ера и това ли ще е краят на зомбирането пред екрана?

"Борбата за влияние е изтощителна, празна и нелепа" или истината за инфлуенсърите от Гаранс Доре

“Навремето аз, Скот и останалата шепа фотографи със собствени блогове се подкрепяхме и бяхме приятели. Помагахме си и се учехме един друг на много неща. Със създаването на Instagram, се появи едно поколение, в което имаше конкуренция. Сред новото поколение инфлуенсъри тя е още по-жестока”.

“Борбата за влияние е изтощителна, празна и нелепа”, честна е Гаранс.

“Страхът, че индустрията ще те отхвърли, ако не играеш по нейните правила, е смазващ”, споделя тя на годишната конференция на BoF VOICES на тема Моето последно модно ревю”. 

Със Скот Шуман се разделят приятелски през 2014-та и Гаранс взема решение да се оттегли от света на модата. От Ню Йорк тя се премества да живее в Лос Анджелис. Посещава психиатър, който й казва: “Къщата ти се е срутила и сега трябва да я построим наново от основи”.

От три години, Гаранс не е посещавала нито една седмица на модата. “Тези изтощителни маратони стават все по-малко интересни. И имат все по-малко значение за модата въобще”, смята тя. Също толкова безинтересен е станал и пейзажът на модерното инфлуенсърство. “Новите инфлуенсъри са това, от което навремето ние като блогъри избягахме. Създадохме своите блогове като алтернатива на факта, че списанията вече не бяха автентични и бяха станали безинтересни. Точно толкова безинтересни и лишени от автентичност са инфлуенсърите в момента”.

Още по темата: За новите дрехи, кафенцето и моренцето

Оттеглянето на Гаранс от модния свят не е абсолютно, тъй като тя продължава да има собствен блог и да сътрудничи с определени брандове. Прави го обаче само по своите правила. Работи за удоволствие и отдавна е напуснала надпреварата за “влияние”.

"Борбата за влияние е изтощителна, празна и нелепа" или истината за инфлуенсърите от Гаранс Доре

от Петя Бондокова

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛИЦА

10 години без Уитни Хюстън
Лица11 ФЕВРУАРИ 2022

10 години без Уитни Хюстън

Припомняме си за живота на неповторимата певица

Номинираха Стоянка Мутафова за "Гинес"
Лица02 ФЕВРУАРИ 2022

Цитатите, с които ще запомним Стоянка Мутафова

Днес се навършват 100 години от рождението й

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги
Лица01 ФЕВРУАРИ 2022

Когато Гаспар Улие се влюби в Шарлот Казираги

Актьорът почина на едва 37 години

Принцеса Даяна никога не излизала без парфюм
Лица31 ЯНУАРИ 2022

Принцеса Даяна миела чиниите в двореца

Какво е било да работиш в кухнята на принцеса Даяна?