Летните вечери с ястия, направени със сезонни зеленчуци, са ни любимите. Затова ви споделяме една рецепта за пиле с босилек, която перфектно пасва на сезона.
Доматите с моцарела и босилек са всеизвестна комбинация, но когато прибавим към тях сочно пиле и прошуто, крайният резултат става дори по-добър.
За да си направите вкусната рецепта, ви трябва:
2 пилешки гърди без кост и кожа, нарязани на половина хоризонтално
8 тънки парчета прошуто
3 яйца, разбъркани
1 чаша пресен босилек
2 чаши чери домати, нарязани на половинки
2 глави чесън
3 парчета моцарела
сокът на един лимон
2 супени лъжици прясна мащерка
1/4 чаша зехтин
2 супени лъжици балсамико
2 чаши галета или хлебни трохи
сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Втрийте счукан чесън, сол и пипер в пилешките гърди. На всяко парче поставете две листенца босилек и завийте пилешкото с по две парчета прошуто, така че да закрепите босилека.
Потопете пилето първо в яйцето, после в галетата, така че да е покрито изцяло и панирайте в зехтин на средно загрят огън за около 3-4 минути от всяка страна. Искаме да постигнем златен загар върху месото.
За маринованите домати смесете 3 супени лъжици зехтин, балсамикото, половин чаша босилек, мащерката, лимона и малко сол. Към тази смес добавете доматите.
Сервирайте като залеете пилешкото с марината и доматите, а моцарелата разкъсайте на парченца.