Донесете летния полъх у дома с вечеря с морско настроение.
Още е само април, а ние си мечтаем за юли. Затова и ви споделяме една типично лятна рецепта с октопод и узо.
Готвенето на този морски деликатес може да изглежда като трудна задача, но не трябва да ни плаши. Днес ние ви показваме как го правят в Гърция.
Ще ви трябват:
1 килограм октопод
4 глави лук
1 чаена лъжица зехтин
1 чаша узо
1-2 скилидки чесън (нарязан)
1 връзка магданоз
2 дафинови листа
сол и пипер
12-15 зелени маслини
Приготвяне:
Изчистете октопода и го сварете за около 15 минути или докато е напълно сготвен и омекне. Ако искате да добавите малко повече интересен вкус към рецептата, сварете го с билки или зеленчуков бульон. Стараем се течността да е достатъчно, колкото да покрие октопода, а в нея можем да сложим и две тапи от вино, които ще помогнат да направим месото по-крехко. (За още инструкции вижте видеото по-долу)
Когато е готов, оставете октопода да изстине малко и го нарежете на средно големи парчета и запазете водата, в която се е варял.
Междувременно нарежете на тънко лука и го задушете на тиган със зехтина. Добавете нарязания на парчета октопод и разбъркайте. След това изсипете узото внимателно и го оставете за малко преди да добавите водата, която запазихте от варенето заедно с чесъна, дафиновия лист, по-голямата част от магданоза и подправките. Оставете да ври на бавен огън, докато цялата течност не се изпари.
Точно преди да свалите ястието от огъня, добавете маслините за малко. Сервирайте с резен лимон, малко от останалия магданоз и с чери домати по желание.